G7: Többe került az államnak a Telenor, mint várni lehetett

G7: Többe került az államnak a Telenor, mint várni lehetett

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

101,16 milliárd forintért vásárolta meg az állami Antenna Hungária a TMT Hungary B.V. 25 százalékos tulajdonhányadát – írta meg a G7 gazdasági portál. 

Az Antenna Hungária (AH) éves beszámolója szerint az állami cég 101,16 milliárd forintért vásárolta meg tavaly ősszel a TMT Hungary B.V. nevű társaság 25 százalékos tulajdonhányadát. Ez az a vállalat, amely kézben tartja a magyar Telenort, illetve a csoport ingatlanos cégét, a Telenor Real Estate Hungary Zrt-t. A 75 százalékos pakettet megtartó cseh többségi tulajdonos a G7 szerint valószínűleg nem csinált rossz üzletet az adásvétellel.

Eddig a vételárról sokat nem lehetett tudni, az Antenna Hungária éves jelentéséből azonban most már látszik, hogy 101,16 milliárd forintos értéken tartják nyilván a részesedést, ami a számviteli szabályok alapján azt jelenti, hogy ennyiért is szerezték. Az éves jelentésből egyébként az is kiderül, hogy a tranzakciót részben tőkeemelésből, részben hitelből finanszírozta a vállalat. A magyar állam tőkesoron 55 milliárd forintot tolt a cégbe, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pedig közel 46 milliárd forint éven belül lejáró hitellel támogatta meg az ügyletet.

Ennél kissé magasabb, de a ténylegesnél alacsonyabb lehetséges árat számolt korábban a Forbes is. A lap a magyar Telenor értékét még a tranzakció bejelentése előtt 335-350 milliárd forintra becsülte, és ez alapján azt írták: 90 milliárd forintot biztosan ki kellene fizetnie a magyar államnak, ennél olcsóbban nem valószínű, hogy be tudna szállni írta a gazdasági portál.

Egyes vélemények szerint a Telenor-üzlettel valósággá válna a kormány régóta dédelgetett álma, hogy állami mobilszolgáltató jöjjön létre.