Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

1997: Mi döntötte be a Postabankot?

Szerző: | 2019. június 12., 17:49 | Harminc év – Harminc történet

Princz Gábor a Postabank híres macijával (Fotó: 168 Óra/Kovács Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc év – Harminc történet. Hétről hétre jelentkező sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

HIRDETÉS - AIP

Részletek a Magyar Hang június 7-i (2019/23.) számában, pénteken megjelent cikkből!

A Magyar Hírlap szerkesztőségében, akkori munkahelyemen, hétköznapi rutinnal dolgoztunk a lapzártára, amikor befutott a hír egy olvasónktól: komoly gond van a Postabanknál, és lehet, hogy holnap csődöt jelent. Már nagyon kevés idő volt arra, hogy ellenőrizzük az információt, ezért hirtelen ötlettől vezérelve a bank vezérigazgatója, Princz Gábor titkárságát hívtam telefonon. Magam lepődtem meg a legjobban, a titkárnő pár másodpercnyi hezitálás után azt mondta: „Kapcsolom”. Elég nagy zavarodottság lett úrrá rajtam, de valahogy sikerült kipréselnem a kérdést: „Erősítse vagy cáfolja, hogy holnap csődöt jelent-e a bank”. Princz válaszának lényege az volt: ha nem írjuk meg, amit hallottunk, ha nem keltünk pánikot, lehet, hogy megússzák.

1996: a Tocsik-botrány éve – Kihallgatás pizsamában | Magyar Hang

Másnap, február 28-án a Magyar Hírlap hírverése nélkül is kirobbant a botrány. Egy belső körlevél nyomán terjedt el a hír, hogy nagy baj van a Postabanknál, az ország második legnagyobb pénzintézete össze fog omlani. Betétesek tömegei szállták meg a bankfiókokat, a József nádor téri székházuknál is kígyóztak a sorok, a megkezdődött a megtakarítások kimenekítése. A jegybankból furgonokkal hordták a szükséges készpénzt a bankfiókokba, rövid időn belül 70 milliárd forintnyi összeget vettek fel a bankból. Nem volt olyan pénzintézet akkoriban, amelyik ezt a pénzkivonást kibírta volna.

A könyvvizsgálói jelentés alapján – amely szűk körben ugyancsak ismert volt február végén – a bank valóban rossz helyzetben volt, de csődközeli helyzetről nem volt szó. A pletykaként elterjedt hír rémhírnek bizonyult, vagyis Princz Gábor nem hazudott nekem a telefonban.

(…)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang június 7-én megjelent 2019/23. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/23. számban? Itt megnézheti!

Címkék: 30 év 30 történet, bankcsőd, Postabank, Princz Gábor


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest