Ismét recesszióban a gazdaság

Ismét recesszióban a gazdaság

Nagy Márton (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország bruttó hazai termékének volumene az idei év II. negyedévében a nyers adatok szerint 1,5 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket. Az előző negyedévhez képest viszont a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent –közölte a KSH, vagyis a magyar gazdaság recesszióban van. 

 A gazdasági teljesítmény növekedéséhez legnagyobb mértékben az építőipar és az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ágak teljesítménye, valamint a termékadók és -támogatások egyenlegének alakulása járult hozzá. Ugyanakkor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint a gazdasági növekedést fékezte a “nemzetgazdaság egészében nagy súlyt képviselő ipar hozzáadott értékének csökkenése. 

Az első fél évben a gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 1,3, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,5 százalékkal felülmúlta az előző év azonos időszakáét. Az I. negyedévben a gazdaság teljesítménye a kiegyensúlyozott adatok szerint 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mértet. Akkor az előző negyedévhez képest pedig a gazdaság teljesítménye 0,8 százalékkal nőtt. Elemzők éves viszonylatban 2,5 százalékos, míg negyedéves bázison 0,5 százalékos növekedést jósoltak, a mostani adat tehát mindenképpen negatív meglepetés.

Mindezt persze előrevetítette Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki a múlt héten az InfoRádióban arról beszélt, hogy  – idézzük – „azt vártuk, hogy az első negyedévhez képest lesz további javulás, de úgy tűnik, főként az ipar miatt, hogy ez veszélyben van". Hozzátette: „az iparon belül az exportdinamika jelentős visszaesést mutat, ez mindenképpen meglepő, hogy ilyen gyenge a külső kereslet”. Szerinte mindennek az oka az európai versenyképességen múlik és az európai elektromos autózásra való átállásban kereshető, amelynél „nagyon erőteljes bizonytalanságot látunk”, mert míg a franciák teljesen ráálltak erre, a németek „ide-oda rángatják a kormányt”, hol támogatásukat jelzik az elektromos átállásra, hol nem. A magyar soros elnökség letett az asztalra egy, az összeurópai elektromos autózás átállását segítő programot a versenyképességi kezdeményezéseken belül, meglátjuk, hogy milyen fogadtatásra talál majd. Ő azt látja, hogy a németek is hajlanak arra, hogy valamilyen formában visszavezessenek egy támogatási programot, főleg a vállalatok körében.