Emelkedett a munkanélküliségi ráta, átlagosan kilenc hónapig keresnek állást

Emelkedett a munkanélküliségi ráta, átlagosan kilenc hónapig keresnek állást

Munkanélküliség (Forrás Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A munkanélküliek száma 2022 januárjában 201 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,2 százalék volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Decemberben még 179 ezer volt a regisztrált munkanélküliek száma. Ami a foglalkoztatottságot illeti, idén januárban 4,644 millióra rúgott a foglalkoztatottak száma, vagyis 43 ezerrel kevesebben voltak, mint 2021 decemberében.

Részletesebb adatok három havi átlagban állnak rendelkezésre: a 2021. november– 2022. januári időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 183 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalék volt. Ebben az időszakban az egy évvel korábbihoz képest a 15–74 éves munkanélküliek száma 26 ezer fővel, míg a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal csökkent. A férfiak körében a munkanélküliek száma 95 ezer fő volt, a munkanélküliségi rátájuk 0,5 százalékponttal, 3,7 százalékra mérséklődött. A nőknél a munkanélküliek száma 88 ezer főt tett ki, a munkanélküliségi ráta pedig 0,7 százalékponttal 3,9 százalékra csökkent.

A 15–24 éves munkanélküliek száma 36 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 11,7 százalék volt. Az összes munkanélküli közel ötöde a fiatalok közül került ki. A 25–54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,5 százalékponttal, 3,3 százaléka, az 55–74 éveseké 0,4 százalékponttal, 2,9 százalékra csökkent. A munkakeresés átlagos időtartama 8,8 hónap volt, a munkanélküliek 33,7 százaléka legalább egy éve keresett állást.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője hangsúlyozta, szezonális hatások miatt kissé nőtt a munkanélküliség, a munkanélküliek száma alig 3 ezer fővel emelkedett az előző háromhavi átlaghoz képest, azonban jelentősen, 26 ezer fővel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest, így a munkanélküliségi ráta minimálisan, 3,8 százalékra emelkedett az előző háromhavi 3,7 százalékról, azonban csökkent az egy évvel ezelőtti 4,3 százalékhoz képest.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek küldött elemzésében rámutatott arra, hogy a havi munkanélküliségi ráta 2021 áprilisa óta nem látott szintre ugrott, a 4,2 százalékos arány messze felülmúlta az elemzői várakozásokat.