Jelentősen drágultak a budapesti albérletek

Jelentősen drágultak a budapesti albérletek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapesten egy év alatt 35 százalékkal, 175 ezer forintra nőtt az átlagos lakásbérleti díj, a megyeszékhelyek többségében pedig szintén kétszámjegyű volt az áremelkedés, a legtöbb helyen 10-30 százalék közötti. Az ország nyugati felében 120-135 ezer forintos, keleten 100-120 ezer forintos az átlagos havi bérleti díj – derül ki az ingatlan.com összeállításából, amit a VG ismertetett.

A jelentős bérletidíj-emelkedés részben a kínálat jelentős visszaesésével magyarázható, idén májusban alig több mint 10 ezer kiadó lakásból lehetett válogatni, ez 49 százalékos csökkenésnek felel meg egy év alatt. Az albérletpiacon elérhető hozam 7 éves időtávot nézve szinte a felére csökkent, ez szintén visszafogja a kínálatot – teszik hozzá.

Emiatt a korábbi évekhez képest nehezebb helyzetben lesznek a most érettségiző és szeptembertől a felsőoktatásba tartó vagy munkába álló diákok, akik albérletben gondolkodnak.

Az ingatlan.com elemzése szerint a lakáspiaci folyamatokat meghatározó kamatemelkedés az albérletpiacra is hatással van. Kevesebben vásárolnak majd lakáshitelből ingatlant, ez a lakásdrágulás ütemét visszafoghatja, viszont elbizonytalanodhatnak a befektetési céllal vásárlók. Az elmúlt években a lakások drágulása kompenzálta a bérleti díjból elérhető hozamok csökkenését, ami szintén lelassult. A lakáshitelkamatok emelkedése pedig tovább fékezheti a lakások áremelkedését. – Összességében a hozamok lejtőre kerültek többéves távlatban – mondta a lapnak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Budapesten jelenleg a X. kerület a legjövedelmezőbb 5,82 százalékos átlagos hozammal, hét évvel ezelőtt pedig a VIII. kerületben volt a legmagasabb a várható hozam 10,5 százalékkal. 

Bár a kamatemelkedés miatt egyre többen döntenek úgy, hogy elhalasztják a lakásvásárlást és az átmeneti időszakban ingatlant bérelnek, ez nem biztos, hogy jó választás. Balogh László azt tanácsolja, ha valaki még a jelenlegi környezetben is hitelképes, akkor ehelyett érdemes inkább lépnie, ahelyett, hogy albérletbe költözzön. 

Balogh szerint ugyan a látszólag magasabb hitelkamatok miatt most drágák a lakáshitelek, de ezeket olcsóbb konstrukciókkal ki lehet majd váltani, ha visszatérnek az alacsonyabb kamatszintek. Ha viszont nem térnek vissza, akkor az albérletek egyre magasabb díja még nehezebbé teszi az önrész összegyűjtését és elindulást a saját tulajdonú ingatlan irányába.