A szálláshelyek forgalma még nőtt, de a belföldi vendégek száma már csökkent szeptemberben

A szálláshelyek forgalma még nőtt, de a belföldi vendégek száma már csökkent szeptemberben

Fotó: Unsplash/Marten Bjork

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

917 ezer vendég 2,2 millió vendégéjszakát töltött el idén szeptemberében valamilyen kereskedelmi szálláshelyeken. Ez a vendégek számában 3,8, az eltöltött éjszakákéban pedig 1,3 százalékos emelkedést jelent a tavaly ugyanekkor tapasztaltakhoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentéséből. Az is látszik, hogy a külföldi turisták miatt emelkedtek a számok.

Idén szeptemberben a belföldi vendégek száma 542 ezer volt, ez 9,6 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Az éjszakák 69 százalékát szállodákban töltötték, ez 13 százalékos visszaesést jelent. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken is mérséklődött a forgalom 16, illetve 7,9 százalékkal a tavaly szeptemberihez képest. A két legnépszerűbbnek bizonyuló turisztikai régióban, a Balatonon és a Budapest–Közép-Duna-vidéken a belföldi vendégéjszakák 25, illetve 19 százalékát regisztrálták.

A külföldi vendégek száma ugyanebben a hónapban 32 százalékkal emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 375 ezer turista összesen valamivel több mint 1 millió vendégéjszakát töltött el. Ezek 75 százalékát szállodákban, a legnépszerűbb turisztikai régió pedig a Budapest–Közép-Duna-vidék volt.

Az KSH adatai szerint az összes bruttó árbevétel folyó áron 23 százalékkal, 42 milliárd forintra növekedett. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 31 százalékkal kevesebbet, 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok. Idén szeptemberben 2657 kereskedelmi szálláshely, köztük 922 szálloda és 1118 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

Ha az egész éves forgalmat nézzük, abból az derül ki, hogy idén január és szeptember között a tavalyihoz képest 58 százalékkal több, összesen 21 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 25, a külföldiek 157 százalékkal több (12 millió és 8,6 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken az előző évhez viszonyítva.