Két számjegyű infláció várhat ránk az idén

Két számjegyű infláció várhat ránk az idén

A Magyar Nemzeti Bank cégtáblája az épület bejárati kapuja mellett a főváros V. kerületében a Szabadság tér 8-9. szám alatt. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén átlagosan 9% lehet a magyar infláció, és ez 2023-ban is csak 7%-ra csökken – jósolják friss elemzésükben a Raiffeisen Bank szakemberei. A Portfolio szerint ez az előrejelzés sokkoló lehet, hiszen még néhány hete is 6-7 százalékra várták az elemzők az átlagos áremelkedési ütemet. Így pedig megvalósulhat az is, amitől eddig csak féltünk: két számjegyű inflációs ráta is jöhet az év során.

Az egyelőre bizonytalan, mikor láthatjuk az infláció csúcsát év közben, folyamatosan tolódik ki a tetőzésre vonatkozó prognózis is. A szakértők szerint talán az év közepén jöhet még egy nagyobb ugrás, hiszen a jelenlegi világpiaci olajárak mellett az üzemanyagok árbefagyasztása nehezen lesz fenntartható június után.

 

Címkék: infláció, Raiffeisen