Lefagyott a rendszer, majd pillanatok alatt elfogyott a 100 milliárdos pályázati pénz

Lefagyott a rendszer, majd pillanatok alatt elfogyott a 100 milliárdos pályázati pénz

„A számítógép hatékonyabbá tett bizonyos tevékenységeket, de átfogóbb és szerteágazóbb munkát is eredményezett” (Fotó: Austin Distel/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Botrányosan indult az a mintegy 100 milliárd forintos pályázat, amely a 2021-2027-es ciklusban először adott lehetőséget a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások számára, hogy uniós forráshoz jussanak fejlesztéseikhez – írta a 444.hu.

A cikk szerint többszöri halogatás után július 12-e lett a beadási határidő, és reggel 8 órakor nyitották meg a lehetőséget a pályázati kérelmek benyújtására. Miután előre be lehetett készíteni, ez egyetlen gombnyomás lett volna, de a rendszer az óriási érdeklődés miatt túlterhelt volt, sokan be sem tudtak lépni, vagy aki igen, azok közül is sokakat kidobott a rendszer.

Lehetett számítani az óriási érdeklődésre, mert – ahogy egy pályázó fogalmazott – a koronavírus-járvány ellenére lényegében nem igazán volt elérhető forrás KKV-k számára, némi bértámogatástól eltekintve. Ezért sokan ebből a pályázatból akartak „előre menekülni”, új fejlesztéseket, beruházásokat megvalósítani, amiből versenyképességüket és az alkalmazottakat meg tudják tartani.

A felhívásban új elemként jelent meg, hogy a rendelkezésre álló keretösszeg 130 százalékánál automatikusan lezár a rendszer. Ez mindössze 14 perccel a beadási lehetőség megnyitása után meg is történt. Sokan ezalatt arra vártak, hogy egyáltalán be tudjanak lépni a felületre.

Az egyik csalódott pályázó szerint nem maradt más lehetőség, mint októberben újra próbálkozni, de akkor várhatóan még nagyobb lesz az érdeklődés, mert sokan direkt kivártak vagy nyári szabadságok miatt nem foglalkoztak vele. Így valószínűleg ismét egy „támogatási lottó” játék lesz – írta a lap.