Matolcsy szerint az ársapkák 3-4 százalékkal emelték az inflációt

Matolcsy szerint az ársapkák 3-4 százalékkal emelték az inflációt

Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Budapesti Értéktőzsde 33. születésnapja alkalmából tartott rendezvényen 2023. június 21-én. (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke keményen beleszállt a magyar kormányzat gazdaságpolitikájába. Az Egerben megtartott Közgazdász Vándorgyűlés nyitóperceiben azzal kezdte, hogy ő most tényleg a valóságról fog beszélni – számolt be a Telex.

Mint mondta, Szerb Antaltól tudjuk, hogy minden könyvnek megvan a maga sorsa, így minden előadásnak is megvan a maga lelke. Az övé az, hogy a következő kormányok soha többé ne ismételjék meg azt a gazdaságtörténeti szerencsétlenséget, ami az elmúlt két évben Magyarországon a magas inflációval történt. Matolcsy szerint az MNB ugyan időben jelezte az inflációs veszélyt, de a kormány másfél évig nem csatlakozott a jegybank inflációt letörő intézkedéseihez. Sőt, miközben az MNB a fékre, addig a kormány a gázra lépett, eleinte a kormány a magas deficittel és az élelmiszerárstoppal tüzet akart oltani olajjal, csak hozzáadott az inflációhoz. Önmagában az ársapkák alkalmazása 3-4 százalékkal emelte az inflációt. Ez kalandor gazdaságpolitika volt – fogalmazott.

Varga Mihály pénzügyminiszter igyekezett pozitív hangot megütni a Közgazdász-vándorgyűlésen megtartott előadásában, de a Hvg.hu beszámolója szerint ez csak részben sikerült. A tárcavezető elismerte: a költségvetés nem áll jól. A kormány fenn kívánja tartani a fiskális szigort – hangoztatta Varga, és azt ígérte, idén kisebb hiány lesz a tavalyinál (ez utóbbi 6,2 százalékos volt). A fiskális szigor érdekében a kormány kész további lépéseket tenni, szó lehet a különadók emeléséről, mérlegelheti a kormány a kamattámogatott programok felülvizsgálatát, kiadáscsökkentés jöhet a kormányzati szférában, és ha kell, folyamatban lévő projekteket is felfüggesztenek. Utóbbit eddig tagadták, Lázár János építési miniszter csak előkészítési fázisban, vagy az előtt álló beruházásokat fagyasztott be.

A miniszter az előtte felszólaló Matolcsy György jegybankelnöknek is odaszúrt. – Az infláció elsőszámú felelőse a monetáris politika – mondta arra reagálva, hogy Matolcsy szerint a kormánynak és a jegybanknak együtt kell dolgoznia az infláció letörésén. A jegybank szerinte jól tette, hogy elkezdte a kamatemelési ciklust, de vitatható, időben kezdte-e. Ám a kamatemelés közben vette az állampapírt, és vette a vállalati kötvényeket. Egyszerre hideget és meleget fújni nem lehet – figyelmeztetett Varga.

Még be sem fejeződött a vándorgyűlés nyitó ülése, a forint árfolyama már megroggyant, ahogy az OTP részvényeinek árfolyama is meredeken zuhant.