Megtépázta a tél a magyar méhállományt

Megtépázta a tél a magyar méhállományt

Fotó: Unsplash/Meggyn Pomerleau

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mintegy 20 ezer hazai méhész körülbelül 1,2 millió méhcsaládot telelt be, amiből közel 20 százalék elpusztult, egy másik 20 százalék pedig legyengült, tehát durván 6-700 ezer méhcsalád várja a mézelési szezont – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az Inforádiónak.

Szerinte a gyengülésnek több oka lehet, de elsősorban vagy méhész szakmai hiányosságról, vagy valamilyen negatív környezeti hatásról van szó, mint például a permetezés miatti mérgezés (a nagyüzemi csemegekukorica és napraforgó esetében). Bár az elpusztult méhcsaládszámot év közben a méhészek visszaállítják, ez pluszmunkával és anyagi kiadással jár – tette hozzá.

Elmondta, hogy beindult a hazai méhészeti szezon, miután országszerte nyílnak az első mézet adó méhlegelők. Ezek a repce, a hárs és az akác, utóbbi virágzása május második hetétől várható, tehát a főállású méhészek már reggeltől estig a kaptárak mögött állnak. Kiemelte, a csapadékhiányos tél kedvezőtlenül érintette a méhlegelőket. Bár az április – a hűvös, szeles nappalai miatt – rossznak volt mondható, ha most beköszöntene a jó idő, az a következő két hétben ideális termést is eredményezhetne – tette hozzá.

Címkék: méhészet