Matolcsy György jegybankja megbírságolta az OTP-t

Matolcsy György jegybankja megbírságolta az OTP-t

OTP Bank (Fotó: OTP Bank / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

49 millió forintra bírságolta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az OTP Bankot – olvasható a jegybank közleményében. Az MNB ugyanis több hiányosságot állapított meg a pénzmosást és terrorizmus-finanszírozást megelőző tevékenység kapcsán. A lefolytatott vizsgálat szerint az OTP több pénzmosásgyanús ügyletet nem jelentett be haladéktalanul, nem működött megfelelően a belső ellenőrzési és információs rendszer, illetve a monitoring tevékenység, továbbá kérdések merültek fel a belső kockázatértékelést, az ügyfél-átvilágítási gyakorlatot és a pénzmosás-megelőzési képzéseket illetően.

Az MNB hivatalból folytatott célvizsgálatot, melynek során a 2020. október 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A jegybank szerint a hiányosságok oka elsősorban a belső kontrollkörnyezet kevésbé hatékony működése. De gondot jelentett az is, hogy az OTP a vizsgálat szerint egyes pénzmosásgyanús ügyleteket nem jelentett azonnal a NAV felé, többször pedig nem teljesítette az ismételt bejelentési kötelezettséget sem. A fokozottan kockázatos ügyfelekkel szembeni monitoring tevékenység sem volt tökéletes, és a kockázatos ügyfélkörre nem végeztek el visszamenőleges szűrést. Az MNB szerint előfordult, hogy a hitelintézet nem vette figyelembe a jegybank által közzétett, földrajzi szempontú pénzmosási kockázatokat. Pénzmosásgyanús esetekben a bank nem bizonyosodott meg a tényleges tulajdonos személyéről, időnként pedig az okmánymásolatok nem álltak rendelkezésre, vagy azok minősége nem volt megfelelő.

Az MNB a feltárt jogsértésekre hivatkozva 49,375 millió forintos felügyeleti bírságot szabott ki, és kötelezte az OTP Bankot jövő február és augusztus közötti határidőkkel a hiányosságok javítására.