Nagy Márton az üzemanyagárak miatt figyelmeztette a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

Nagy Márton az üzemanyagárak miatt figyelmeztette a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a minisztérium és a Neumann Technológiai Platform Versenyképességi Konferencia 2024 elnevezésû rendezvényén a budapesti Dorothea szállóban 2024. április 9-én. (MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magas üzemanyagárak miatt a nemzetgazdasági miniszter berendelte irodájába a Magyar Ásványolaj Szövetség és a Mol képviselőit, közölte a tárca.

A tárgyaláson a felek áttekintették a belföldi üzemanyag-ellátásra és az üzemanyagok árára ható nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat. Jelenleg a benzin 644 forintba, a gázolaj 658 forintba kerül literenként. Az MTI beszámolója szerint Nagy Márton ez alapján megállapította, hogy a régiós átlagnál 7-9 százalékkal drágább a benzin és a gázolaj Magyarországon.

A miniszter felhívta a figyelmet arra a korábbi megállapodásra, miszerint az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük. Ennek alapján figyelmeztette az ágazati szereplőket arra, hogy nem tartják be a vállalásaikat. Hangsúlyozta: határozott elvárás, hogy az üzemanyagáraknak – teljesítve a megállapodást – a lehető leghamarabb a régiós középmezőnybe kell kerülniük. Nagy Márton tájékoztatta a feleket, hogy ennek érdekében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a közeljövőben olyan nyilvános, a regionális üzemanyagárakat monitorozó rendszert alakít ki, amely rendszeresen bemutatja az árkülönbségeket, így referenciapontként fog szolgálni a megállapodás betartására, nyomonkövetésére és ellenőrzésére vonatkozólag.