Nagy Márton: Gyorsulhat az infláció letörésének üteme

Nagy Márton: Gyorsulhat az infláció letörésének üteme

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) konferenciáján a Corinthia Budapest szállodában 2022. november 30-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jó úton haladnak az infláció letörésében Nagy Márton szerint, sőt, szerinte a csökkenés üteme egyre gyorsabbá válhat a következő hónapokban. A gazdaságfejlesztési miniszter erről a Világgazdaságnak beszélt, úgy értékelve, hogy januárban tetőzött az infláció, februárban pedig megkezdődött a mérséklődés. A kormány célja, hogy idén másfél százalékkal növekedjen a gazdaság, jövőre pedig újra kilőjön a GDP-bővülés.

Nagy Márton úgy számol, hogy az infláció letörésére és a negatív gazdasági hatások ellensúlyozására már húsz intézkedést hoztak. Az infláció főleg kínálati tényezőkből fakad, így elsőként ezeket kell kezelni. Év végére kilenc százalékra szorul vissza szerinte az infláció.

Az élelmiszer-inflációról azt mondta, hogy az már decemberben tetőzött, azóta folyamatos a mérséklődés. A letörést meglátása szerint főleg az energiaárak csökkenése, az árfolyam stabilizálódása, továbbá az élelmiszereknél megfigyelhető túltermelési folyamatok segítik. A küzdelemben nagy segítségnek tartja a Gazdasági Versenyhivatal fellépését, miután az az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok árazási gyakorlatát vizsgálja. Az áruházláncok el is kezdték bejelenteni közben különböző termékek árának csökkentését. Így tett a Lidl, az Aldi, a Spar és a CBA is.