Nagy Márton: A napokban döntés születhet az újabb árstopokról

Nagy Márton: A napokban döntés születhet az újabb árstopokról

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a Széchenyi Kártya Program legújabb termékeiről tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. június 20-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A napokban dönthet a kormány újabb hatósági áras termékkörökről – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában hétfőn.

Mint mondta, a lakossági árstopok egyelőre maradnak. A jövőjüket az infláció határozza meg, ami szerinte egyelőre nem csökken, év végére meghaladhatja a 25 százalékot, és onnan fordulhat lejjebb. A pénzromlás kordában tartásában segítenek szerinte az élelmiszer-árstopok, amelyeknek a köre hamarosan bővülhet. A miniszter szerint a napokban dönthet a kormány újabb hatósági áras termékkörökről. Nagy Márton kiemelte, olyan termékekről lehet szó, amelyek drágulása 40 százalék felett van, és itthon is előállíthatók. Nagy Márton bejelentette, hogy mivel kamatok emelkedésének terhe egyre nagyobb lenne, ezért azt fogja javasolni, hogy a szabad felhasználású diákhitel jelenleg 4,9 százalékos kamatát januártól stoppolják le, mert különben jelentősen megdrágulhat.

A Magyar Postát is felügyelő miniszter beszélt a hivatalok bezárása nyomán támadt felzúdulásról. Mint fogalmazott, megérti a panaszokat, de a cég jelentős veszteséget termel, ráadásul fel kell készülnie a liberalizáció és a digitalizáció jelentette kihívásokra is. Azokat a postákat zárták be, ahol az ügyfélszám nagyon alacsony, ráadásul a vidéki bezárások átmenetiek a fűtési szezonban, tavasszal újra fognak nyitni. A társaság átalakítását pedig új szakemberre bízza, keddtől Balczó Barna lesz a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója. 

„Ne legyen recesszió, csökkenjen az infláció, és egyensúlyban maradjon a folyó fizetési mérleg” – mondta a célokról Nagy Márton, és hozzátette, december elején nyilatkozik a 2023-as költségvetés felülvizsgálatáról a kormány. A kormány nem akar belefolyni a bértárgyalásokba, most mindenkinek egyedi döntést kell ebben hoznia. 

„A recessziót el kell kerülni Magyarországon, az egész kormány ezen dolgozik” – mondta. Mint fogalmazott, a vállalatoknak átmeneti időszakra kell felkészülniük, ezt az egy évet finanszírozniuk kell, hogy utána helyre tudjanak állni.

Itthon jelentősen csökkent a gázfogyasztás, a miniszter szerint akár 20-30 százalékos lehet a visszaesés, az áramfogyasztás viszont nem csökkent. A gáz alapú gazdaság csökkenni látszik, a tárolókat még nem nagyon kellett használni, de ebben segített az időjárás is. „A gáz oldalról én nem látok problémát, az áramban pedig alacsonyabb az import aránya, az áramtól sem félek. Magyarország energiaellátása biztosított, az a kérdés, hogy a vállalkozói szektor fel van-e készülve ezekre az árakra” – mondta. 

A tervezett ársapkával szemben Nagy Márton szerint a gáztőzsdén a spekulációs pozíciók uniós kezelése hatékonynak látszik, és ez 50-70 eurót is hozhatott lejjebb az árakból. „Ez sikeres és jó dolog. Az ársapka zsákutca, ellátásbeli problémákat okoz” – jelentette ki.