Nagy Márton kérte, a bankok máris tovább csökkentik a kamatplafont

Nagy Márton kérte, a bankok máris tovább csökkentik a kamatplafont

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadást tart a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Vidék konferenciáján a budapesti Várkert Bazárban 2023. október 10-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy Márton javaslatára és a bankszövetség támogatása mellett a kereskedelmi bankok 2023. október 9-től önkéntes kamatplafont alkalmaznak. Ennek a mértékét tovább csökkentik novembertől a bankok.

A Bankszövetséggel való újbóli egyeztetést követően Nagy Márton minisztériuma bejelentette, hogy november 2-től 12 százalékról 11,5 százalékra csökken az önkéntes kamatplafon mértéke a vállalkozói forgóeszközök esetében. A közlemény emlékeztet, hogy az önkéntes kamatplafon – a lényegesen kedvezőbb feltételek okán – a vállalkozások és a családok számára több millió forintos megtakarítást jelenthet. 

A tárca arra is kitért, hogy a csütörtöki megbeszélés alkalmával a felek áttekintették az elmúlt hetek tapasztalatait. Megállapították, hogy az önkéntes kamatplafon bevezetését a piaci szereplők kedvezően fogadták, így érdemben hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarországon újra beindulhasson a piaci alapú hitelezés – ezzel is támogatva a gazdasági növekedés helyreállítását. A gazdaságfejlesztési miniszter a jegybank keddi kamatcsökkentése kapcsán kiemelte, hogy a vállalkozásokat érintő kamatstop kivezetésére és a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére – a kormány vállalásának megfelelően – akkor nyílik lehetőség, amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken.

A jegybanki alapkamat csökkentése tette egyébként szükségessé az önkéntes kamatplafon felülvizsgálatát az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetében. A lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) továbbra is maximálisan 8,5 százalékos THM-szinten érhetők el az ügyfelek számára. Az utóbbi mértéke egy újabb jegybanki döntés esetén, várhatóan december során csökkenhet. 

Az előzetesen megállapított menetrendnek megfelelően megkezdődött a banki digitalizációt érintő konkrét javaslatok megtárgyalása is – derül ki a minisztérium közleményéből.