Népszava: Paks II. nem lesz különleges gazdasági övezet

Népszava: Paks II. nem lesz különleges gazdasági övezet

A Paksi Atomerőmű (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Paks II. beruházásból valószínűleg nem lesz különleges gazdasági övezet – írta a Népszava. A lapnak Süli János, az erőműbővítésért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta, hogy a Paks II. beruházást nem kívánja a politikai vezetés elvenni a 19 ezer lakosú Tolna megyei várostól. Süli szerint a kormány olyan esetekben adná át a nagyberuházásokat a megyéknek, ahol úgy látják, hogy a befogadó települések miatt a megvalósítás nem halad akadálymentesen.

Pakson nincs ilyen gond, magyarázta a miniszter, így az erőműbővítésről továbbra is a város tárgyal a beruházóval, s a beruházás helyi adóbevétele is az önkormányzatnál marad. A napilap megpróbálta megtudni, mennyi a város iparűzési adóbevétele évente, de hiába érdeklődtek a fideszes városvezetésnél, nem válaszoltak. Ellenzéki forrásból úgy tudják, hogy Paks idén 25,7 milliárdból gazdálkodik, s ebből 4,6 milliárd az iparűzési adó, aminek túlnyomó része az erőműtől származik.

Különleges gazdasági övezetekkel szervezné át az iparűzési adóbevételek újraosztását a kormány | Magyar Hang

A különleges gazdasági övezetek létrehozásáról szóló törvényt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes terjesztette a Parlament elé. Ennek lényege az lehet, ha megszavazzák, hogy az 5 milliárd forintnál nagyobb költségigényű beruházások esetében a megyei önkormányzatok határozhatnának a befolyó adóbevételek elosztásáról.