NER-játék a kastéllyal

NER-játék a kastéllyal

Az egykori Károlyi kastély Fóton (Fotó: Puffancs/Indafotó/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Befolyásos Fidesz-politikusokhoz igen közel álló Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, valamint a Mészáros-kör is élénk érdeklődést mutat a fóti Károlyi István Gyermekközponthoz tartozó ingatlan iránt – írja saját forrásaira hivatkozva a HVG. A lap szerint a fóti gyermekváros könnyen hasonló sorsra juthat, mint az egykori zánkai gyermekközpont, amely két évvel ezelőtt a kormányközeli Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány befolyása alá került.

A fóti Károlyi István Gyermekközpont bezárásáról évek óta folynak az egyeztetések. Már 2017 januárjában arról lehetett hallani, hogy a kormányzat a kastély felújítását – és ezzel együtt a gyermekotthon áthelyezését – tervezi, bár akkor még nem volt egyértelmű elgondolásuk arról, hogy pontosan milyen funkciót fog betölteni az épület a későbbiekben. Czibere Károly akkori szociális államtitkár a döntést azzal indokolta, hogy a gyermekek számára „valódi befogadást és valódi életkezdési esélyt” szeretnének biztosítani, amely célnak a segítségére lehet az ingatlan funkciójának újragondolása.

Tavaly augusztusban már az intézmény „megmeneküléséről” lehetett olvasni – a megbízott vezető akkor egy faliújságra kitűzött lapon közölte a dolgozókkal, hogy 2019 nyaráig „nem várható változás” a gyermekváros „feladatellátásában”. A bezárás elmaradásának okáról, illetve az új időpont-meghatározás miértjéről ugyanakkor hiába érdeklődött volna bárki is.

A most megszólaltatott források egyértelművé teszik, hogy a fóti önkormányzatnak nem lenne ellenére az ingatlan kormányzati vagy legalábbis kormányközeli körök általi hasznosítása. A közel 60 hektáros ingatlanon, amelyen a kastély áll, 2003 óta lovasterápiás központot tart fenn a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, amelynek alapító tagja mások mellett Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó, Szájer József, valamint Kövér László.

A napnál világosabb, hogy a szervezet igen erős érdekérvényesítő-képességgel rendelkezik, s amennyiben további lehetőségeket kíván az ingatlanon, meglehetősen kedvező kilátások elé néz. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy a HVG kérdésére külön kiemelték, hogy terveik között soha nem szerepelt sem luxusszálloda, sem pedig wellnessközpont kialakítása a területen.

Az sem új keletű vélelem, hogy a gyermekközpont áthelyezéséről és a kastély további sorsáról szóló egyeztetéseken felmerült az – immár az amerikai Forbes magazin által is jegyzett – felcsúti dollármilliárdos, Mészáros Lőrinc neve is. Habár a pletykák már 2017 januárja óta erről szóltak, az oligarcha fóti aspirációit – nevezetesen, hogy ott luxusszállót építene, vagy a kastélyt alakítaná át ilyen célra – egyelőre semmi sem támasztja alá tényszerűen.

Az EMMI Sajtóosztályához a Magyar Hang is már hetekkel ezelőtt eljuttatta a fóti gyermekotthon jövőjére vonatkozó kérdéseit, de – ahogyan azt már megszokhattuk – sürgetésünk ellenére nem is reagáltak. A fóti Károlyi István Gyermekközpont egyébként hat évtizedes múltra tekinthet vissza: a mai Gyermekközpont és elődje, a Fóti Gyermekváros története során közel tízezer gyermeknek biztosított otthont.