Összeférhetetlenség miatt távozik a Kossuth rádió vezetője, Siklósi Beatrixot nevezték ki a helyére

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Január 7-től már nem Mucsányi Marianna a Kossuth rádió csatornaigazgatója – adta hírül a Media1. A sajtóügyekkel foglalkozó szakportál információi szerint Mucsányi összeférhetetlenségre hivatkozott a munkatársaknak küldött belső levélben. Azt írja, sajnálja, hogy nem folytathatja tovább a közös munkát, de mivel a férje lett a Médiatanács tagja, ő már nem maradhat állományban, majd megköszönte az elmúlt három éves közös munkát a kollégáinak. Utódját hamarosan bejelentheti a közmédia.

Az összeférhetetlenség oka, hogy decemberben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának tagjává választották Szadai Károlyt, Mucsányi férjét. A Médiatörvény ugyan határozottan tiltja, hogy a Médiatanács tagjának közeli hozzátartozója az MTVA munkatársa, pláne vezetője legyen, hiszen így a Médiatanács tagja a közeli hozzátartozó vezette médium, jelen esetben a Kossuth rádióról hozhatna döntéseket, Szadait ennek ellenére választotta meg az Országgyűlés fideszes többsége a grémiumba – hívta fel a figyelmet a Media1.

Mucsányi Marianna 2016-ban lett a Kossuth rádió csatornaigazgatója. Kinevezését megelőzően a jelenleg is az MTVA műsorgyártó cégeként dolgozó Média Műhely Kft. tulajdonosa és ügyvezetője volt.

Háromszorosára emelik a médiahatóság elnökének fizetését, havi négymillió fölött fog keresni | Magyar Hang

A fideszes javaslat indoklása szerint időszerűvé vált az érintettek illetményének rendezése.

Mucsányit a cégbíróság három évre eltiltotta a vezető tisztségviselői feladatok ellátásától, vagyis ez alatt a 3 év alatt nem lehet tulajdonosa vagy vezetője egyetlen vállalkozásnak sem. Az eltiltást Mucsányi a Media1-nek azzal magyarázta decemberben, hogy egy másik, bevételt nem produkáló vállalkozásában a könyvelője nem tett eleget a jogszabályok szerinti adatszolgáltatásoknak. A kényszertörlés alá került vállalkozása, a Domaháza 2002 Kft. 767 ezer forint köztartozást is hátrahagyva szűnt meg.

Az MTVA kedden közleményben jelentette be, hogy Mucsányi helyére az eddig az M5 csatornaigazgatójaként dolgozó Siklósi Beatrix kerül. Siklósit korábban többször vádolták antiszemitizmussal. Az M5 élére történt 2018-as kinevezésekor a Tett és Védelem Alapítvány zsidó civil szervezet levélben kérte az MTVA vezetését, hogy bírálják felül döntésüket. Hangsúlyozták, Siklósi 2003-ban, az Éjjeli Menedék című műsor szerkesztőjeként, meghívta David Irvinget, a holokauszttagadás miatt több országból kitiltott és jogerős börtönbüntetésre ítélt „történészt”.

2007-ben az Echo Tv-n folytatta az Éjjeli menedéket, amelyben Szálasi idézetek is elhangoztak. Közösségi oldalán pedig több alkalommal is a holokausztot relativizáló, antiszemita, rasszista, kirekesztő tartalmakat idézett – írta a Tett és Védelem. Siklósi 2014-ben már a köztévé vallási műsorainak főszerkesztője lett. A történelmi egyházak vezetői akkor szintén levélben szólították fel az MTVA-t, hogy távolítsák el a posztról a szerkesztőt, akit „nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására”.

Siklósi Beatrix korábban visszautasított a kritikákat. Hangsúlyozta, ma Magyarországon az antiszemitizmus vádját már nem lehet használni emberekkel szemben.