Ózdi gyárbezárás: egy franciaországi termékvisszahívás gyűrűzhetett Borsodig

Ózdi gyárbezárás: egy franciaországi termékvisszahívás gyűrűzhetett Borsodig

Bezárt kapu Ózdon (Fotó: Dévényi István)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy ezer munkahely szűnik meg az elektronikai eszközöket gyártó ABB-csoport ózdi üzemének bezárásával. A gyárbezárás az év végéig történik meg. Az erről szóló hírt még kedden közölte a cégcsoport.

A Hvg.hu azt írja, hogy az ózdi önkormányzatnak is a hivatalos bejelentés előtt fél órával szólt a cég vezetése a döntésről. A helyhatóság azt kérte a cégtől, hogy a jövőben tartsanak rendszeres kapcsolatot, a bejelentés óta már kétszer egyeztettek.

Janiczak Dávid jobbikos polgármester azt mondta a portálnak, hogy a kormány a bezárás hírére sem vette fel a kapcsolatot az önkormányzattal, maga pedig hiába kért személyes találkozót Riz Gáborral, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, ő elfoglaltságaira hivatkozva elutasította a találkozót. Ugyanakkor Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszter már bejelentette, hogy pénteken Ózdra utazik. Őt viszont fogadja Riz. A miniszter aztán önkormányzati vezetőkkel és a cég beszállítóival is tárgyal (az ABB képviselői viszont nem lesznek ott az egyeztetésen).

Riz Gábor különben a bezárás hírét a közösségi oldalán kommentálta. Bejegyzésében a fideszes országgyűlési képviselő azt állította, hogy ellenben a korábbi fideszes városvezetéssel a jobbikos, MSZP-s városvezetés nem találta meg a közös hangot a gyárral. Az önkormányzat – írta – nem tudott segíteni abban, hogy a mérnökök lakhatáshoz jussanak a városban. Erre egyébként Janiczak azt mondta a Hvg-nek, hogy nem is kért ilyen segítséget az ABB, de ha kérnek, kaptak volna, hiszen a városba költöző orvosok lakhatását is biztosította az önkormányzat.

Az ABB a gyár termékei iránti kereslet csökkenésével indokolta az üzem bezárását. A lépésnek ugyanakkor lehet köze ahhoz a franciaországi termékvisszahíváshoz, amelyek hibás lakossági kismegszakítókat érintettek, és emiatt több százezer darabot kellett visszahívnia és kicserélnie a francia Enedis áramszolgáltatónak. A francia sajtó szerint a hibás megszakítókat 2017 májusa és 2019 áprilisa között gyártotta a General Electric, az ABB, a Hager és az Eaton.