Palócz Éva: Az inflációt nem győztük le, a brutális drágulással már együtt kell élni

Palócz Éva: Az inflációt nem győztük le, a brutális drágulással már együtt kell élni

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem látok olyan orbáni gazdasági tervet, ami jövőképet mutatna, hiába beszél 10 éves távlatokban Orbán Viktor – jelentette ki Kompország című műsorunkban Palócz Éva közgazdasági kutató elemző. – Mert mit látunk? Akkumulátorgyár épül minden faluban, kizárólag ez áll a kormányzati gazdaságpolitika fókuszában. A GDP 10-15 százalékát megtermelő cégek már most is a NER embereinek kezében vannak, a külföldi multik viszik ki az országból a pénzt. Ha ezen az úton haladunk, 10 év múlva az akkumulátorgyárak lépnek majd elő a harmadik meghatározó szereplővé, a magyar középvállalatok pedig gyakorlatilag eltűnnek – jósolta a Kopint -Tárki Intézet vezérigazgatója.

Az Európa-rekord infláció kapcsán kijelentette: ha nem tavaly van a választás, akkor elkerülhető lett volna, hogy ilyen brutális mértékben, sok termék esetében indokolatlanul emelkedjenek az árak. Palócz Éva szerint azonban az Orbán-kormány túlbiztosította a győzelmét, és olyan brutális osztogatásba kezdett (fegyverpénz, családi adóvisszatérítés és így tovább), ami automatikusan árrobbanást idézett elő. Az árstopok inkább csak rontottak a helyzeten, hiszen a kereskedők az azokon keletkezett veszteséget úgy igyekeztek behozni, hogy jelentősen, sokszor abszurd módon megemelték a többi termék árát. – Gazdaságtörténeti szempontból kivételes, őrült időszak volt a tavalyi esztendő második fele – mondta. Kifejtette azt is, hogy az inflációt nem a kormány győzte le, azt nem lehet legyőzni. A drágulás már megtörtént, és hiába mérséklődik az üteme, aminek egyszer már brutálisan megemelkedett az ára, az már így marad, és együtt kell élnünk vele. Idén decemberben átlagosan 40 százalékkal lesz drágább minden, mint két évvel korábban.

A novemberi nyugdíjkorrekció kapcsán azt mondta: azt a zsemlét vagy párizsit, amit a szegényebb nyugdíjasok nem tudtak megvenni tavasszal vagy ősszel, már nem pótolja a korrekció, az elmaradt számlák befizetését még talán meg lehet belőle tenni. Szerinte igazságtalan a mai nyugdíjrendszer, legalább a 13. havi nyugdíj esetében be lehet vezetni, hogy mindenki ugyanannyit, mondjuk átlagnyugdíjat kapna, az sokat segíthetne a legkevesebb pénzből élőkön.

Az uniós pénzek visszatartása kapcsán biztos abban, hogy a pénz egészét már nem kapjuk meg. A szakember értetlenségét fejezte ki annak kapcsán, hogy hogyan lehet alternatívaként állítani az uniós pénzekkel szemben a keleti hitelt, hiszen bármelyik háziasszony el tudja dönteni, hogy az ingyenpénzt kérje vagy a kamatos hitelt. Szerinte tény, hogy már nem lehet korlátlanul lopni az uniós pénzt, mint korábban, de egy kisebb jachtra valót azért össze lehet szedni, ráadásul a kormánynak hatalma bebetonozásához is szüksége lenne az uniós pénzekre.