Paprikás a hangulat a Dunaferrben, mert az ígéretek ellenére nem utalják a fizetéseket

Paprikás a hangulat a Dunaferrben, mert az ígéretek ellenére nem utalják a fizetéseket

A Dunaferr dunaújvárosi üzemének bejárata (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igencsak paprikás a hangulat a Dunaferrnél, mert minden ígéret ellenére nem érkeznek a fizetések a vasmű dolgozóinak számláira – mondta a Magyar Hangnak a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. László Zoltánt azt követően kerestük meg, hogy hétfő reggel hét órától a Dunaferr dolgozói másfél órás tüntetést tartottak, mert múlt pénteken, a fizetésnapon nem kapták meg bérüket. A szakszervezeti vezető szerint a múlt héten a gyár belső kommunikációs csatornáin azzal nyugtatták a dolgozókat, hogy csak technikai problémáról van szó, hétfőn mindenkinek utalják járandóságát.

– Még a szakszervezetet is megkereste a gyár vezetése, hogy nyugtassák meg az embereket, mert a csúszásra kizárólag technikai okokból került sor. Ennek ellenére hétfőn sem érkezett meg a fizetés a számlákra, ezért kezdtek tüntetni a dolgozók. Információink szerint háromnegyed kettőig nem kezdődött meg a fizetések utalása, ezért most ismét a gyár előtt gyülekeznek a dolgozók. Semmi biztosat nem lehet tudni, az viszont tény, hogy a vállalatvezetés részéről indított pletykák szerint várható valamiféle segítség. A szóbeszéd azonban semmi konkrétumot nem tartalmaz. Közben kiürítették az igazgatóság épületét, így egyetlen vezetővel sem tudnak tárgyalni a jussukra váró munkavállalók – tájékoztatott a két óra körüli helyzetről a szakszervezeti vezető.

László Zoltán kérdésünkre elmondta, a kormány többször is segítséget ígért, minden konkrétumot mellőzve. A tulajdonosváltáskor ugyan reménykedtek, hogy végre elindul felfelé a Dunaferr, a közelmúltban ugyanis technológia váltást, Zöld Acél programot ígért az új tulajdonos, majd erre hivatkozva leállították kokszolót, később a kemencéket. Most már kétségeik vannak a kilábalást illetően, egyelőre ugyanis az ígéretekből nem látszik megvalósulni semmi. – Furcsa ébredés volt, hogy az új technológia beindítása helyett csúszni kezdtek a juttatások, például a cafetéria kifizetések, az egészségpénztári átutalások, majd bizonyos bérelemek kifizetése, most pedig a fizetések is késnek. Legfrissebb értesüléseink szerint a cég beszámolójában szerepel, hogy az új tulajdonos értékesítette a szén-dioxid kvótát, amelynek összege több évi bérköltséget is bőven fedez. – részletezte a történéseket az alelnök. (Ugyanakkor tény, hogy augusztus elején kiderült, a Liberty kínai technológiai partnere, a CISDI és a Kínai Export- és Hitelbiztosító Társaság (Sinosure) elvi hitelbiztosítási megállapodást kötöttek 1,3 milliárd euróról. Ezt az összeget éppen a zöld acélgyártás beindítására fordíthatja a vállalat. – a szerk.)

László Zoltán az emberek hangulatának jellemzésére elmondta, miután már hosszabb ideje gond van a Dunaferr működésével, a bérek kifizetésével, a dolgozók jó része már felélte tartalékait. Ezért jogosan türelmetlenek, ingerültek, hiszen valamiből be kellene vásárolni, ki kellene fizetni a közüzemi számlákat, fizetés hiányában azonban ez komoly gondot jelent számukra.

Kérdésünkre elmondta, korábban Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ugyan részt vett a tulajdonossal folytatott tárgyalásokon, most azonban senki nem jelentkezett a kormány képviseletében, hogy segít a problémák megoldásában. A szakszervezet jelenleg keresi, hogy amennyiben továbbra sem érkeznek a fizetések, milyen eszközök maradtak a dolgozók kezében. Hogy mire jutottak, az jó eséllyel ma estére, holnap reggelre kiderül.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly júliusban jelentette be, hogy a felszámolás alatt álló Dunaferrt a Liberty Steel vásárolta meg. Az akkor kiadott közlemény szerint a megmentési folyamat következő lépéseként az acél gyártáshoz szükséges eszközök új cégekbe (DunaRolling és Duna Furnace) kerültek. A 444 információi szerint azonban úgy tűnik, hogy a mentőakció zátonyra futott. A portál ugyanis arról ír, hogy „az Optenben található adatok szerint a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft., azaz Nagy Mártonék tavaly sikerjelentésének egyik alanya augusztus 7-e óta áll végrehajtás alatt, egyébként nem először a cég történetében. Idén februárban már Sándor Péter közjegyző is végrehajtást kezdeményezett a társaságnál, az a folyamat áprilisban lezárult. A társaság egyébként az elmúlt évet 60 milliárdos árbevétellel és 134 milliós adózott nyereséggel zárta.” A portál a Portfolio értesülésére hivatkozva arról is ír, hogy két nappal Duna Furnace ellen jogerőssé vált eljárást követően a DunaRolling ellen is  jogerőre emelkedett az adóhatósági végrehajtás. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy ennek nyomát hétfőn még nem látták a cégnyilvántartásban.