A korrupcióval szembeni zéró toleranciáról beszélt Varga Mihály

A korrupcióval szembeni zéró toleranciáról beszélt Varga Mihály

Varga Mihály a kormányinfón 2024. április 11-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ez egy régi ügy – így kommentálta Varga Mihály a csütörtöki kormányinfón azt, hogy februárban 54 ember ellen emeltek vádat a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget érintő korrupciós ügyben.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt a 24.hu alapján: a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget is érintő vesztegetési botrányban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) ötvennégy ember ellen emelt vádat, köztük Varga Mihály pénzügyminiszter tucatnyi korábbi beosztottja – osztályvezetők, főosztályvezető-helyettesek, egy főosztályvezető és egy volt helyettes államtitkár – ellen. Az ügy 2022 áprilisában robbant ki, amikor 150 ügyész és rendőr több tucat helyszínen csapott le elsősorban minisztériumi tisztviselőkre. A vád szerint az elsőrendű vádlott, egy pénzügyminisztériumi referens, jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki, amelyben széles körben tartott kapcsolatot pályázatírókkal, projektmenedzserekkel és pályázó cégek vezetőivel. A rendszer lényege az volt, hogy több munkatársát bevonva, milliós összegekért cserébe elintézte a pályázatok nyertességét, az ellenőrzések cégek számára kedvező lefolytatását, valamint a pályázatokkal kapcsolatos kérelmek, jogorvoslati eljárások pozitív elbírálását.

Varga Mihály ezzel kapcsolatban a kormányinfón arról beszélt, hogy még 2022-ben a Pénzügyminisztérium volt az első, amely nyilvánosságra hozta, hogy a főügyészség eljárást folytat bizonyos kollégákkal szemben, az érintettek munkaviszonyát azonnali hatállyal felfüggesztették. Arra a kérdésre, hogy miniszterként van-e felelőssége a történtekben, azt mondta, hogy ezek EU-s pályázatok voltak. A miniszter elmondása szerint Orbán Viktor nem kért külön tájékoztatást az ügyben, hiszen a tárca már eleve a nyilvánosságot is tájékoztatta. Azt majd a bíróság dönti el, hogy őt meg akarják-e hallgatni. Varga Mihály azt is mondta, hogy itthon zéró tolerancia van a korrupcióval szemben.

Címkék: Varga Mihály