Portfolio: Hozzányúlhat a kormány a rezsicsökkentéshez

Portfolio: Hozzányúlhat a kormány a rezsicsökkentéshez

Képünk csak illusztráció. Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Belengette a rezsicsökkentés átalakítását a kormány az Európai Bizottság felé kidolgozott, a helyreállítási tervhez kapcsolódó dokumentumában – írja a Portfolio. Az esetleges változás az áramot érinti.

A felvetés szerint minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé tennék, hogy dinamikus árképzés szerint vehesse az áramot évi 2523 kWh, azaz a rezsivédett árú éves fogyasztás felett. Vagyis, a háztartások továbbra is megkapnák a korábban meghatározott fogyasztásig az olcsóbb áramot, afelett azonban lehetőségük nyílna arra, hogy maguk kössenek szerződéseket, amikor éppen olcsó a piacon. Az intézkedésnek nem a villamosenergia-megtakarítás a fő célja, hanem az, hogy a rezsivédett tartomány felett az emberek spórolni tudjanak az áramszámlán.

Az is kiderül a tervekből, hogy 224 milliárd forintos keretösszeggel egy új energiahatékonysági pályázatot is tervez a kormány, amellyel legalább 20 ezer ingatlan újulhat meg alapvetően. A cél az, hogy ezek segítségével évi 171 GWh-val csökkenjen az ország primer energiafogyasztása.

Mindezeket az elképzeléseket itthon hivatalosan még nem jelentették be. Onnan derült ki, hogy a kormány társadalmi egyeztetésre közzétette Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének az orosz fosszilis energiahordozókról leválását is segítő REPowerEU fejezetét, amely összesen 14 reform és 14 beruházás segítségével vázolja fel azt, hogy összesen mintegy 2600 milliárd forintnyi forrást hogyan akar felhasználni, amennyiben a pénzt megkapjuk.