RTL: sok helyen már hiánycikk a hatósági áras tej

RTL: sok helyen már hiánycikk a hatósági áras tej

Tej. (Fotó: Couleur/Pixabay,com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiánycikk lett a hatósági áras tej, sok helyen ugyanis egyáltalán nem kapni ebből – számolt be róla a keddi RTL Híradó. A csatorna nézői több helyről üres polcokról küldtek felvételt, vidéki vásárlók is erről panaszkodtak.

A riport szerint Budapestről, Békéscsabáról és Baranya megyéből is azt jelentették, hogy a literenként 209 forintos tej helyett már csak 3-400 forintért lehet tejet vásárolni. 

Mint elhangzott: amikor a kormány januárban több alapvető élelmiszer mellett a tavaly októberi áron rögzítette a 2,8 százalékos UHT-tej árát, azt is előírta, hogy ugyanannyit kell belőle tartani, mint korábban. A Tej Terméktanács szerint rendelnek is, mert a hazai gyártók augusztus végéig már hetven százalékkal több ilyen tejet adtak el, mint tavaly. Így sokkal inkább valószínű, hogy a nagy kereslet a hiány oka.

– Elképzelhető, hogy a vásárlói igények olyan magasak, hogy időnként logisztikai fennakadások lehetnek. Egyértelműen az látszik, hogy óriási az igény a fogyasztók részéről, és az is látszódik, hogy ez a tejkategória kannibalizálja más fogyasztói folyadéktej kategóriák eladásait – fogalmazott Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója.

A KSH adatai szerint egy év alatt közel 55 százalékkal nőtt a tejtermékek ára. Az árstopos, 2,8 százalékos tej átlagára augusztusban 281 forint volt, a pasztőrözött 2,8 százalékos tejért viszont átlagosan már 414 forintot kell fizetni.