Saját gyerekein nyerészkedik Mészáros Lőrinc

Saját gyerekein nyerészkedik Mészáros Lőrinc

Mészáros Lőrinc és az Echo TV sztárjai. Milliárdokat ők nem kapnak, közös fotót igen (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mészáros Lőrinc hatszázezer forintos tőkeemelés fejében 10,6 százalékos részesedést szerzett a 2015 júniusában alapított, és gyerekei cégeként ismertté vált Fejér B.Á.L Zrt.-ben – írja a 24.hu. Jó üzletet kötött az ország leggazdagabb embere, hiszen az alig több mint tíz százalékos részesedés fejében hozzá kerül az osztalék fele.

Annak ellenére, hogy borzasztóan aránytalannak tűnik az osztalék ilyetén megosztása, az ifjabb Mészárosok mégis ellenszavazat nélkül bevették édesapjukat a százmilliókat fialó üzletbe.

A cégbírósági papírok (itt találja őket) szerint február 6-án – tekintettel a cég gazdasági szerepének növekedésére – az alaptőkét 600 ezer forinttal emelték meg, méghozzá egyetlen, 600 ezer forint névértékű, osztalékelsőbbségre jogosító részvény kibocsátásával. Ezt az egyetlen részvényt vásárolta meg Mészáros Lőrinc, amivel vélhetően rendkívül jó üzletet csinált a felcsúti dollármilliárdos: a többi részvényes előtt, részesedésének arányánál kedvezőbb mértékben kaphat osztalékot.

Beért a munka gyümölcse: Mészáros Lőrinc a világ leggazdagabbjai között | Magyar Hang

Az amerikai Forbes Magazin közzétette a legújabb listáját, melyen feltűnt Orbán Viktor barátja, aki a 2057. világon.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a cég alaptőkéje az emelés után 51 darab 100 ezer forint névértékű, névre szóló törzsrészvényből és a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő egyetlen, 600 ezer forint névértékű elsőbbségi részvényből áll. Bár a Mészáros-gyerekek tulajdoni hányada összesen 89,4 százalékra csökkent, édesapjuk pedig csak 10,6 százalékban tulajdonos, az osztalékelsőbbségi részvényre hivatkozva úgy egyeztek meg, hogy idősebb Mészáros Lőrinc az osztalék felére jogosult, ami nem csekélység, hiszen a vállalkozás 2015-ről 2016-ra, majd 2016-ról 2017-re is megháromszorozta bevételeit, 2017-ben pedig már összesen 750 millió forint osztalékot fizetett a három Mészáros-gyereknek. 2018-ra vonatkozó mérlegadatok még nincsenek, de ha csak ekkora lesz a kifizetett osztalék, Mészáros Lőrinc akkor is 375 millió forinttal lesz gazdagabb az év végén csak ebből az egy vállalkozásából, mindössze 600 ezer forint befektetésével.