Sorozatban harmadik glifozát-perét vesztette el a Bayer

Sorozatban harmadik glifozát-perét vesztette el a Bayer

A német Bayer AG vegyipari konszern alkalmazottai tüntetnek a cég wuppertali részlegének bezárása miatt az észak-rajna-vesztfáliai Wuppertal városban 2018. december 3-án (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Bayer ismét pert vesztett a glifozát tartalmú gyomirtójával szemben felhozott rákos megbetegedésekkel kapcsolatban. A vállalatnak az ítélet értelmében 332 millió dollár kártérítést kell fizetnie, a cég fellebbezni akar – derül ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdai cikkéből.

A Bayer egymás után harmadszor szenvedett vereséget az amerikai perben a glifozát tartalmú gyomirtó szerekkel kapcsolatos rákos megbetegedésekkel kapcsolatos állítások miatt. Egy San Diegó-i bíróság esküdtszéke helyi idő szerint kedden összesen 332 millió dollár (115 milliárd forint) kártérítést ítélt meg egy 57 éves férfinak. A Bayer az ítélethirdetés után azt közölte, hogy bízik abban, hogy erős érvei vannak, és a fellebbezés során győzni fognak. A Bayer kilenc amerikai pert nyert meg a most elvesztett három előtt. A vállalat csak hétfőn jelentette be, hogy fellebbez a két korábbi vesztes ítélettel szemben.

A Bayer azt is hangsúlyozta, hogy továbbra is meg van győződve a glifozát biztonságosságáról. A San Diegó-i perben 7 millió dollár kártérítést ítéltek meg, és további 325 millió dollárt büntető kártérítésként. A Bayer az ítéletet megalapozatlannak, a kártérítés összegét pedig alkotmányellenesnek nevezte, emellett szerinte jogi hibák is voltak a tárgyalás során. Az USA-ban az esküdtszékek gyakran ítélnek meg nagy összegeket a felpereseknek, amelyeket a bírák később gyakran csökkentenek – tette hozzá a lap.

A Roundup nevű, glifozátot tartalmazó gyomirtószerrel kapcsolatos problémákra 2018-ban irányult ráa  figyelem, amikor a Bayer több mint 60 milliárd dollárért felvásárolta a Monsantót. Ugyanebben az évben következett az első ítélet a cég ellen, ami perek hullámát indította el az Egyesült Államokban. A Bayer 2020-ban milliárdos programot indított, hogy a perek többségét a felelősség elismerése nélkül rendezze. Tavasszal, a 2022-es pénzügyi adatok ismertetése során bejelentették, hogy az összesen mintegy 154 000 benyújtott keresetből mintegy 109 000-et már rendeztek, vagy nem feleltek meg a rendezési kritériumoknak. Emellett 2022 végétől a Bayer egy 6,4 milliárd dolláros tartalékot képzett, amelyet a meglévő és a jövőbeni glifozátperek rendezésére tett félre.

Októberben a Missouri állambeli St. Louisban működő esküdtszék állíptott meg 1,25 millió dollár kártérítést annak a férfinak, aki beperelte a vállalatot, azt állítva, hogy a Roundup gyomirtó szerrel való érintkezés miatt rákos lett. John Durnell, mint sok más felperes, aki a Roundup miatt perel, azt állította, hogy nála is kialakult a non-Hodgkins limfóma nevű rákfajta. Az ítélet büntető kártérítést nem tartalmazott. Ez a per volt az első, amelyben az esküdtek bizonyítékokat hallgattak meg arra vonatkozóan, hogy a Roundup fő összetevőjén, a glifozáton kívül a Roundupban lévő más vegyi anyagok is rákot okozhatnak – írta akkor az Agrárszektor.

A Magyar Hang tavasszal írt arról, hogy az agrárágazat ugyan váltig állítja, hogy a glifozát-alapú gyomirtó szereknek nincs életképes alternatívájuk, ám a Pesticide Action Network (PAN) Europe és az európai zöldek együttműködésében készült új, több mint százoldalas jelentés épp azt mutatja be, hogy léteznek sokkal biztonságosabb, nem vegyi alternatívák. A PAN októberben pedig arról számolt be, hogy az Európai Unió tagállamai körében az Európai Bizottság zöld jelzése ellenére nem sikerült megszerezni a minősített többséget a glifozát év végén lejáró engedélyének újbóli jóváhagyásához. A szakbizottság szavazásán mindössze 18 ország szavazott az újbóli engedélyezés mellett, ami nem volt elég.

A glifozát engedélyének megújításához szükséges minősített többség hiányában az Európai Bizottság a jelenlegi engedély december 15-i lejárta előtt még saját maga is jóváhagyhatja a gyomirtót. November első felében azonban még lesz egy újabb szavazás, amikor a tagállamok saját hatáskörben dönthetnek a sokat vitatott glifozát jövőjéről. Az EU végrehajtó szerve várhatóan újra átdolgozza javaslatát a szavazás előtt.