Súlyos energiaár-robbanás és áramhiány jöhet

Súlyos energiaár-robbanás és áramhiány jöhet

Lukoil

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha nem változik valami, heteken belül súlyos energiaár-robbanás és áramhiány jöhet Magyarországon – számolt be róla a Politico cikke alapján a 444. Az előbbi lap a lengyel OSW kutatójára, Ilona Gizinskára hivatkozott, aki szerint súlyos következményei lehetnek, hogy Ukrajna júniusban leállította a Lukoil tranzitját a Barátság vezetéken keresztül. Korábban még mentességet kaptak a közép-európai államok a vezetéken át jövő olajra az uniós szankciók alól. A magyarországi olajimport hetven százaléka Oroszországból érkezik, ennek fele pedig eddig a Lukoiltól jött.

Az ukránok célja a leállítással az volt, hogy a katonai kiadásokra fordított orosz energiabevételeket csökkentsék. Viszont Magyarországra is nyomást akarnak gyakorolni ezáltal. „Kipróbáltuk az összes diplomáciai megoldást, és soha nem működtek. Úgy tűnik, hogy más megközelítést kell találnunk, hogy hogyan beszélhetünk velük” – fogalmazott a Politico cikke szerint Inna Szovszun ukrán képviselő, a Rada energiabizottságának tagja. Ukrajna célja ezáltal, hogy Magyarország ne mondjon nemet a fegyverszállításokra, valamint az ukrán EU-csatlakozásra.

Szijjártó Péter pénteken beszélt arról, hogy az ukrán lépés veszélybe sodorja Magyarország hosszú távú energiabiztonságát. A külügyminiszter egyben tárgyalt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval a kieső olaj pótlásáról. Mindez történhet például a Rosznyefty, továbbá az Adria vezeték által. A magyarországi vészhelyzeti stratégiai olajtartalék kilencven napra elegendő.