Szijjártó elmondta, hogyan fogunk egyszerre euróban és rubelben fizetni a gázért

Szijjártó elmondta, hogyan fogunk egyszerre euróban és rubelben fizetni a gázért

Rubel (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan az Oroszországot a háború miatt sújtó EU-s szankciók tiltják, hogy Vlagyimir Putyin kérésének megfelelően a tagországok rubelben fizessenek a gázért, most Szijjártó Péter külügyminiszter elmondta, hogyan lehet mégis eleget tenni az orosz kérésnek – vette észre a Telex. Az uniós külügyminiszteri találkozóról bejelentkező Szijjártó szerint a részleteket most dolgozza ki az MVM leányvállalata, a CEEnergy Zrt. és a Gazprom Export. A magyarok két számlát hozhatnak létre a szankciós listán nem szereplő Gazprom Bankban, a CEEnergy pedig ennek utal majd át eurót. Az összeget a Gazprom Bank konvertálja át rubellé, és utalja tovább a Gazprom Exportnak.

Szijjártó kifejtette, a két vállalat már tavaly, az eredeti szerződésben megállapodott arról, hogy az euróról más pénznemre is át lehet térni. A külügyminiszter hozzátette, két vállalat kötött szerződést, ebben az EU nem vett részt, így beleszólása sem lehet.

A politikus kifejtette azt is, az EU újabb ötszázmillió euróval megnöveli az európai békekeretet, ebből pedig az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokért lehet térítést igényelni. Tizenhét uniós ország élt ezzel, Magyarország persze nem, és Szijjártó Péter újra elmondta, hogy nem szállítunk fegyvert Ukrajnának, valamint nem is engedjük át a hasonló szállítmányokat.