Tiltakozik a Természetvédők Szövetsége az új uniós GMO-szabályozási tervek miatt

Tiltakozik a Természetvédők Szövetsége az új uniós GMO-szabályozási tervek miatt

GMO-mentes kukorica. Képünk csak illusztráció (Fotó: Markus Spiske / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt levélben fordult a kormányhoz a Magyar Természetvédők Szövetsége azt kérve, hogy Magyarország mielőbb utasítsa el az Európai Unió új génkezelési technikák deregulációjáról szóló javaslatát – derült ki hétfői közleményükből, amelyet a Magyar Hangnak is eljuttattak. A szervezet szerint a múlt szerdán nyilvánosságot látott elképzelés értelmében lényegében kivonnák a szabályozási és jelölési kötelezettség alól az új generációs génmódosított szervezeteket.

A természetvédők emlékeztettek arra, hogy az Európai Bíróság ítélete szerint az új génkezelési technikák által előállított élőlények GMO-nak minősülnek, ezért az engedélyezés deregulációja szembe megy a magyar alaptörvénnyel, amely rögzíti a GMO-mentes mezőgazdaság elvét. Felsorolták azt is, mik a legnagyobb problémák szerintük az új javaslattal:

• Megfosztja a kormányokat attól a joguktól, hogy területükön betiltsák az új génkezelési technikákkal előállított élőlények termesztését. 2015 óta
17 kormány tiltotta be a génmódosított szervezetek termesztését. Ez a lehetőség az új GMO-kra vonatkozóan nem fog a tagállamok rendelkezésére állni.

• A fogyasztóknak az európai szerződésekben és az EU általános élelmiszerjogában meghatározott tájékoztatáshoz való jogának megszüntetése azáltal, hogy az új génkezelési technikákkal előállított élőlényeket kizárják a jelölési követelményekből.

• Új, nem tesztelt génkezelési technikákkal előállított élőlények kibocsátása a természetbe. Nem végeztek például kutatásokat arról, hogy az új GMO-k hogyan hatnak a méhekre és más beporzókra, és arról sem, hogy a GMO- termesztés hogyan gyorsíthatja fel a biológiai sokféleség csökkenését.

• A biotechnológiai ipar alapvető felelősségének, kötelezettségeinek eltörlése. A javaslat értelmében a géntechnológiai cégek nem lennének kötelesek biztosítani az általuk kifejlesztett minden egyes új GMO-hoz kimutathatóságát lehetővé tevő módszereket. Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a vizsgálati módszereket azok fizessék meg, akik el akarják kerülni az új GMO-kat, és hogy a nyilvános termesztési nyilvántartásokat szüntessék meg.

A szervezet lapunkhoz is eljuttatott levelében hangsúlyozza, Magyarország eddig is a GMO-ellenes küzdelem élharcosa volt az EU-ban, beleértve az új génkezelési technikákat.