Továbbra is padlón az ipar: csaknem harmadával esett vissza a termelés májusban

Továbbra is padlón az ipar: csaknem harmadával esett vissza a termelés májusban

Termelés visszaesése (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Májusban sem tudott talpra állni a magyar ipar a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások okozta sokkból: termelése 30,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi adattól – olvasható a KSH első májusi becslését tartalmazó gyorsjelentésében. Valamelyest javult ugyan a helyzet áprilishoz képest, amikor a lemaradás 36,8 százalék volt, de messze még az ágazat kilábalása. Májusban az ágazat teljesítménye az előző hónaphoz képest 15,6 százalékkal nőtt.

Valamelyest kedvezőbbek az adatok, ha figyelembe vesszük a munkanaphatást, de akkor is 27,6 százalékos az ipar termelésének visszaesése. 

A feldolgozóiparban mindenütt csökkent a termelés, azon belül is kiugró visszaesés volt a legnagyobb súlyú ágazatban, a járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent.

Ha az év első öt hónapjának teljesítményét tekintjük, akkor azt állapítható meg, hogy az ipar visszaesése 13,8 százalékos volt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A turizmusról szóló májusi adatokat is kedden adta ki a KSH, ott majd 93 százalékos a visszaesés.