Trabanttal menne az űrbe a magyar kormány

Trabanttal menne az űrbe a magyar kormány

A Jurij Gagarin Szojuz űrhajó startja. Fotó: NASA

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyetértek a Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya között a világűr békés célú kutatása terén megvalósuló „Csibisz”, „Obsztanovka–2” és „Trabant” közös magyar–orosz űrmissziós projektekben való együttműködés kialakításáról szóló megállapodás (a továbbiakban: Megállapodás) létrehozásával – írta alá a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozatot Orbán Viktor miniszterelnök.

Minderről a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztése alapján döntött, akit egyúttal fel is hatalmazott, hogy a tárgyalásokon részt vevő személyeket kijelölje, valamint hogy a tárgyalások eredményeként előálló szövegtervezetet kézjegyével lássa el. Emellett a külügyminisztert és az igazságügyi minisztert is arra szólította fel, hogy „a megállapodás létrehozását követően a megállapodás szövegének végleges megállapítására való felhatalmazásról szóló határozat tervezetét haladéktalanul terjesszék a kormány elé”.

Mint arra a Hvg.hu felhívta a figyelmet, a Trabant és társai projektnevek nem teljesen újak: az Űrvilág 2018-ban ugyanis arról írt, hogy ilyen elnevezésű missziókra is sor kerülhet a jövőben. 

Mint arról beszámoltunk, már elindult a Hunor (Hungarian to Orbit) nemzeti kutató űrhajós program, sőt már a magyar űrhajós-kiválasztási folyamat is. Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa elmondta: a jelentkezőkkel szemben fontos elvárás, hogy műszaki, természettudományos beállítottsággal bírjanak. Kiemelt elvárás a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően a magas fokú pszihés terhelhetőség, a felsőfokú angoltudás, valamint az, hogy a jelentkező határozott, kiegyensúlyozott személyiség legyen. „A nemzeti űrhajós programra jelentkezőknél elengedhetetlen feltétel a valós teljesítmény, a kiemelkedő készségek és a hazaszeretet” – tette hozzá.

Legkésőbb 2025-ben ismét lesz magyar űrhajós – ezt Szijjártó Péter mondta még júliusban.

Címkék: űrkutatás, űrhajós