Szijjártó Péter: Ismét lesz magyar űrhajós

Szijjártó Péter: Ismét lesz magyar űrhajós

Az 52. misszió a Nemzetközi Űrállomáson 2017. szeprember 3-án, középen az orosz Fjodor Jurcsikin, baloldalt Peggy Whitson, míg a jobboldat Jack Fischer (Fotó: NASA/Bill Ingalls)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legkésőbb 2025-ben ismét lesz magyar űrhajós – jelentette be a Facebook-oldalán pénteken a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a videóüzenetben közölte, hogy az űrutazás kutatási célokat fog szolgálni. – Az űrhajós amerikai együttműködéssel fog eljutni a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ahol magyar fejlesztésű eszközökkel folytathat kísérleteket – tette hozzá.

A telekommunikációs, földmegfigyelési, sugárzásmérő berendezéseket az űripar-fejlesztési programban együttműködő belföldi vállalatok és egyetemek alkotják meg. A résztvevők a miniszter szerint jelentős tudást és tapasztalatot halmoztak föl, a magyar űripar ennek ellenére – mint fogalmazott – mostanáig méltatlanul kevés figyelmet kapott.

Szijjártó Péter szerint azért is indokolt ezen változtatni, mert a magyar gazdaság sikeréhez meg kell erősíteni a magas hozzáadott értéket előállító iparágakat, különösen azokat, amelyeknek már van jelentős belföldi tevékenységük. „Az űripar lendületet adhat a növekedésnek, eredményeit ezért a kormány az iparfejlesztés szolgálatába akarja állítani” – mondta a tárcavezető.

Az ISS működését még három éve tolták ki 2030-ig. Az űrállomás működési költségei 2025-ig biztosítottak. Korábban Oroszország jelezte, kiszáll a nemzetközi programból, mert az ISS műszerei 2024 után fel fogják mondani a szolgálatot, így egyre veszélyesebb lesz utána a használatuk. Ezért Moszkva jelezte, a Mir után újra saját űrállomást létesít. Ilyen terveket egyébként rajtuk kívül a kínaiak is dédelgetnek.