Bloomberg: senki ne várja, hogy fél éven belül véget ér a járvány

Bloomberg: senki ne várja, hogy fél éven belül véget ér a járvány

A SARS-CoV-2 koronavírus elektronmikroszkópos képe (Fotó: Scripps Research)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb bezárások, leterhelt egészségügyiek, telített kórházak – a Bloomberg elemzése szerint ez várható a következő hat hónapban is.

A lap által megkérdezett tudósok egyetértettek abban, hogy nem fejeződik be a pandémia, amíg mindannyian nem voltunk érintettek. Michael Osterholm, Joe Biden, elnök tanácsadója, a Minneapolis-i Minnesotai Egyetem Fertőző Betegség-kutatási és Politikai Központjának igazgatója szerint ezt követően viszont rohamléptekkel mérséklődni fog a járvány. Ettől azonban még távol van a világ, a közeljövőt ezért a koronavírus-járvány újabb hullámhegyei- és völgyei jellemzik majd.

Az elmúlt 130 évben öt jól dokumentált influenzajárvány söpört végig a világon, Lone Simonsen dán epidemiológus professzor szerint ezek közül a Covid már most a legsúlyosabbak közé sorolható, holott még nem is látszik a vége. Több mint 4,6 millió ember halálát okozta, ezzel halálosabb, mint az 1918-as spanyolnátha óta bármely influenza.

Simonsen a cikkben megjegyzi, hogy a történelem tanulsága szerint a vírusok idővel megszelídülnek, együtt lehet élni velük, de ezúttal könnyen lehet, hogy másként alakul a helyzet. A vírus ugyanis alkalmazkodik a változó körülményekhez, így az a kezdeti teória is megdőlni látszik, hogy a vakcina hosszú távú védelmet nyújthat, miként a régen kifejlesztett gyermekkori oltások, amelyek gyakorlatilag eltöröltek súlyos betegségeket. A Bloomberg szerint egyes kutatók állítják, a SARS-CoV 2 teljesen ellenállóvá válik az első generációs oltásokkal szemben, japán kutatók pedig már nyomon követik a delta utáni újabb vírusmutánsokat. A legrosszabb forgatókönyvek nem zárják ki további influenzavírusok felbukkanását, illetve koronavírus állatról emberre terjedését sem.

Mikor és hogyan ér véget a járvány? A megkérdezett szakértők szerint a Covid akkor szelídül meg, ha az emberiség 90-95 százaléka immunizálva lesz oltás vagy a betegségből való felgyógyulás révén.

A Bloomberg oltáskövetője szerint eddig 5,66 milliárd adag beadott vakcinánál tartunk, a gond az, hogy ennek eloszlása meglehetősen egyenletlen. Az EU-val, az Egyesült Államokkal és Kínával szemben számos afrikai országban a társadalom alig 5 százaléka átoltott. Ennek megfelelően Erica Charters, az Oxford-i Egyetem orvostörténeti docense szerint a járvány különböző országokban más-más időpontokban ér majd véget. Szerinte a kormányoknak kell majd eldönteni, mekkora az a fertőzésszám, amellyel együtt tudnak élni, amely mellett újraindítják az országot.

A cikk Dániát és Szingapúrt említi, ahol mostanra egyre lazább biztonsági szabályok mellett már a Covid utáni életet élik. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában szintén nyitnak a magas esetszámok ellenére, ugyanakkor Kínában, Hongkongban vagy Új-Zélandon a vírus teljes felszámolására törekszenek és valószínűleg hosszan fennmaradnak a különböző szintű korlátozások. Erica Charters szerint mindez jól mutatja, hogy a koronavírus járvány nem csupán biológiai, de politikai és társadalmi jelenség is. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.