Varga Mihály ellentmond Matolcsy lakáspiaci elemzésének

Varga Mihály ellentmond Matolcsy lakáspiaci elemzésének

Varga Mihály pénzügyminiszter a meghallgatásán az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának ülésén az Országgyűlés Irodaházában 2019. november 12-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Varga Mihály pénzügyminiszter cáfolja, hogy az Orbán-kormány lakáspolitikájában „minden jószándék végül fordítva sül el” – írja az atv.hu, a minisztérium közleményére hivatkozva. Az ominózus Matolcsy-elemzés a Növekedés.hu-n jelent meg a napokban.

A minisztérium azt közölte, hogy a kormány legfontosabb politikai célja az otthonteremtés, azt támogatják, hogy minden családnak legyen saját otthona, az adatok pedig azt mutatják, hogy a kormány jó úton jár:

„Már 115 ezerrel több lakás szerepelt a nyilvántartásban 2019-ben, mint amennyi volt 2010-ben. A csoknak és egyéb kormányzati intézkedéseknek köszönhetően 2015 óta folyamatosan emelkedik az új építésű lakások száma is. Míg 2015-ben az egész év alatt 7600 lakás épült, addig 2018-ban 17 700, és 2019-ben csak szeptemberig már 10 300-ra nőtt az épített lakások száma.”

Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke keddi sajtótájékoztatóján reagált Matolcsy cikkére. Mint mondta, a kormánynak érdemes megvitatnia, mit lehet tenni annak érdekében, hogy a lakáspolitikai intézkedések szolgálják a gazdasági növekedést, segítsék az infláció 3 százalékos szinten tartását, és hogy a magyar gazdaság folyamatosan az EU-s átlagnál 2 százalékkal nagyobb mértékben bővüljön.

Be kell vallani, hogy a magyar gazdaságpolitika egyik gyenge pontja a lakáspolitika, ahol minden jó szándék végül fordítva sül el – erről írt Matolcsy György. A jegybankelnök szerint ehelyett fenntartható lakáspolitikára lenne szükség. „A kizárólag a kereslet élénkítésére fókuszáló jó szándékú családpolitikai intézkedések száguldó ingatlanpiaci inflációt eredményeztek, elégtelen új lakáskínálat mellett. 2014 óta országosan 104 százalékkal, Budapesten 184 százalékkal emelkedtek a lakásárak. Ma már 15 év kell ahhoz, hogy a medián jövedelemből megvásárolhassunk egy 90 négyzetméteres otthont” – fogalmazott.