Zárt kapuk mögött, igazgatósági hatáskörben dönt idén az OTP

Zárt kapuk mögött, igazgatósági hatáskörben dönt idén az OTP

Az OTP Bank új, innovációs fiókja Budapesten, az Árkád üzletközpontban az avatás napján, 2018. november 20-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az OTP Bank Nyrt. éves közgyűlésének napirendi pontjaiban az igazgatóság dönt április 16-án, pénteken – közölte a bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden. Az MTI által is idézett közleményben arra hivatkoznak, hogy a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényben május 22-ig meghosszabbították a veszélyhelyzet hatályát, így a nyilvánosan működő részvénytársaságok nem tarthatnak személyes részvételű közgyűlést.

A közgyűlés hatáskörében eljáró igazgatóság döntéshozatalának írásos dokumentumait március 25-én teszik közzé. A bank vezetése egyben kezdeményezte kedden az alapszabály módosítását, hogy a felügyelő bizottság rugalmasan, ülés tartása nélkül hozhasson döntéseket, írásbeli szavazással vagy elektronikus konferencián.

– A 2020-as év a járványhelyzet miatt rendkívüli kihívásokkal járt, ennek ellenére a bankcsoport működése zavartalan maradt – írták a bankcsoport március elején ismertetett 2020-as éves jelentésében. Az OTP Bankcsoport éves adózott eredménye 26 százalékos csökkenéssel 310,268 milliárd forint lett 2020-ban. A jelentésben a pénzintézet kiemelte: az adózott eredmény nagyságát érdemben befolyásolták a kockázati költségek, amelyek teljes értéke döntően a járványhelyzet miatt 188 milliárd forint volt.

Tavaly a csoport működési eredménye 5 százalékkal, 537,4 milliárd forintra nőtt. A bevételek dinamikusan, 9 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, ezen belül a nettó kamateredmény 12 százalékkal, a díj- és jutalékeredmény ettől elmaradó mértékben, 4 százalékkal bővült. Csányi Sándor a bank elnök-vezérigazgatója a jelentés közzététele után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a menedzsment 119 milliárd forint osztalékra tett volna javaslatot idén, a jegybank elvárása miatt azonban a kifizetésre szeptember 30-ig nem kerülhet sor, ezt követően újra napirendre kerülhet a kérdés.

Az OTP részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. Értékük a pénteki kereskedésben 260 forinttal, 1,90 százalékkal 13 410 forintra csökkent. Az utóbbi egy évben a legmagasabb árfolyamuk 14 490 forint, a legalacsonyabb 7865 forint volt.