Zsiday Viktor: Hamarosan stabilizálódhatnak a gázárak

Zsiday Viktor: Hamarosan stabilizálódhatnak a gázárak

Zsiday Viktor (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Javulhat a helyzet a gázárakat illetően, ha az Európai Uniónak sikerül értelmes árkorlátozást bevezetnie – erről írt blogbejegyzésében Zsiday Viktor. A Citadella Származtatott Befektetési Alap kezelője szerint bár a gáz ára a következő két-három évben is „meglehetősen” drágább lehet a megszokottnál, de a szélsőségese rossz helyzet elkerülhető, tehát a mostaniaknál alacsonyabb áron stabilizálódhat a kereskedés.

Mint a közgazdász említette, a nyáron szinte az összes európai ország gáztározói feltöltésébe kezdett, a gázt pedig egymás elől igyekeztek megszerezni, ami felhajtotta az árakat. Az emelkedéshez az oroszok is hozzájárultak, amikor egyre kevesebb gázt engedtek át a csöveken. Közben, tegyük hozzá, a nyugati országok is energiaügyi szankciókat kezdtek fontolgatni. Augusztus végére aztán egyértelmű lett, hogy az 1000 Forint/köbméter feletti gázárak mellett hatalmas recesszió várható. Így sejteni lehetett, hogy az államok a kereskedés felfüggesztését, árkorlátozást vagy egyéb adminisztratív beavatkozást választanak. Mind az áram-, mind a gázpiacon európai léptékű korlátozás jöhet, viszont mivel a gáztározók feltöltése jól áll, kevésbé sürgető a vevők számára, hogy bármi áron gázhoz jussanak. Szakértői állítások alapján akár nulla orosz gáztározással is kibírható lehet a tél jelen állás szerint. Viszont a jelenlegi vagy kicsivel alacsonyabb árak melletti stabilizálódás ellenére is recesszióba csúszhat Európa, illetve Magyarország is, de minél jobban sikerül a gázárak alacsony szinten való fixálása, annál kevésbé mély lehet a gazdasági zsugorodás – írta.