1998: olajbárók aranykora – maffia, leszámolások, robbantások

1998: olajbárók aranykora – maffia, leszámolások, robbantások

Robbantás az Aranykéz utcában 1998. július 2-án (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc év – Harminc történet. Hétről hétre jelentkező sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

Részlet a Magyar Hang június 21-i (2019/25.) számában, pénteken megjelent interjúból!

Valamivel dél előtt, 1998. július 2-án, pokolgép robbant Budapest belvárosában. A robbanás epicentruma az Aranykéz utca 2. előtt parkoló Polski FIAT 126-os autó volt. A detonáció következtében négyen haltak meg, 25-en megsérültek, többen súlyosan. Az áldozatok között volt a merénylet célpontja, Boros József Károly is, akit alvilági körökben Boros Tamásként ismertek.

1997: Bős-Nagymaros - Nekik erőmű, nekünk fiaskó | Magyar Hang

Borosról később kiderült, hogy meggyilkolása előtt együttműködött a nyomozóhatósággal. Halála előtt többórás, videóra rögzített vallomásban számolt be a maffia ügyeiről, az olajos bűncselekményekben fontos szerepet játszó, így az Energol Rt.-hez kapcsolódó bűnözői kör tevékenységéről is. A rendőrségi védelem alatt álló Borost korábban már többször megpróbálták megölni, de ezek a merényletkísérletek meghiúsultak.

Az Aranykéz utcai robbantás ügyében indított nyomozás során elég hamar kiderült, hogy a szálak a szlovák alvilághoz vezetnek. A kis Polskit, amit felrobbantottak, egy Jozef Hamala nevű szlovák bűnöző vásárolta a saját nevére. Hamala pedig a Jozef Rohác nevű rettegett szlovák bűnöző bandájához tartozott. Rohácot a tavaly hozott jogerős ítélet alapján Portik Tamás, az Energol egyik korábbi igazgatója bízta meg Boros meggyilkolásával.

1997: Mi döntötte be a Postabankot? | Magyar Hang

A Roháchoz kötődő alvilági kört gyanúsították meg később az 1998 tavaszán és nyarán végrehajtott több merénylettel, köztük Seres Zoltán meggyilkolásával, illetve azokkal a politikai indítékú robbantásokkal is, amelyeket a Fidesz Lendvay utcai székháza ellen, illetve Szájer József fideszes és Torgyán József kisgazda politikus lakásánál követtek el. Ezek a robbantások még viszonylag kis hatóerejűek voltak, vagyis figyelmeztetésnek, illetve félelemkeltésnek szánhatták megrendelőik.

(...)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang június 21-én megjelent 2019/25. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/25. számban? Itt megnézheti!