Csütörtöktől gyorsabban juthatunk el Székelyföldre

Csütörtöktől gyorsabban juthatunk el Székelyföldre

Gyorsabban juthatunk el Székelyföldre (Fotó: Kodok Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Helyi idő szerint csütörtök délután három órakor átadtak egy újabb autópálya-szakaszt a romániai A3-as jelű sztrádából, így a Budapest-Marosvásárhely út immár hat óra alatt is megtehető személygépkocsival – igaz, jókora kerülővel.

Ritkán fordul elő Romániával, hogy a tervezettnél korábban adnak át egy sztárdaszakaszt. Most viszont a Strabag és a Geiger cégek konzorciuma rekordott döntött azzal, hogy a szerződésben rögzített 2024 augusztus helyett már ma, december 21-én átadták a Maroskece és Aranyosgyéres közötti 15,7 kilométeres részt az erdélyi A3-as autópályából. Ezzel Kolozsár és Marosvásárhely között végig autópályán lehet haladni. Sőt, egy 13 kilométeres szakasz kivétel, amelyet még építenek, akár Budapestre is el lehet jutni Marosvásárhelyről sztrádán, ha vállaljuk a kerülőt, és Tordánál délre fordulunk Szászsebes, Déva, Temesvár, Arad, majd Szeged irányába.

Legrövidebben Budapestről Marosvásárhelyre a Szolnok - Nagyvárad - Kolozsvár útvonalon juthatunk el, ám itt még csak álom az autópálya. Az Orbán-Simicska konfliktus miatt az M4-es sztráda csak jókora késéssel, autóútnak visszaminősítve épült meg Törökszentmiklósig. Innen a Berettyóújfaluig tartó szakasz egy kisebb részét építik, a másik, nagyobbik fele még csak tervezés alatt van. Eközben a román határ fele tartó 4-es és 42-es utakon nagyon sok a baleset, és az útburkolat borzalmas állapotban van – aki gyakran jár arra, hosszan tudna erről mesélni.

Autópálya-ügyben a romániai oldalon sem rózsás a helyzet: a Bors és Kolozsvár közötti szakasz egy része épül, jelentős szakaszokat viszont még meg sem terveztek, ezért várhatóan még hosszú évekig a jelentősen hosszabb, déli kerülő lesz a gyorsabb opció a Székelyföldre induló magyaroknak.