Hét uniós országban összegyűlt az aláírás a székelyeknek

Hét uniós országban összegyűlt az aláírás a székelyeknek

Kettős szivárvány Csíksomlyón 2013-ban (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy héttel a február hetedikei határidő előtt a hetedik uniós országban, Spanyolországban is összegyűlt a kellő mennyiségű támogatás ahhoz, hogy az Európai Unió komolyan vegye a székelyek polgári kezdeményezését. A cél az, hogy az EU kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

Vasárnap éjjel a spanyolországi aláírások száma meghaladta a szükséges 40 500-at, így Magyarország, Románia, Szlovákia, Horvátország, Svédország és Litvánia mellett immár megvan a hetedik uniós tagállam is. Ez azt jelenti, hogy sikerült teljesíteni az utolsó feltételt is, hiszen a másik kitétel, a legalább egymillió aláírás megszerzése már az előző határidő előtt sikerült. 

Lehet, hogy a még hátralévő időben újabb országokban is sikerrel járnak: legközelebb Szlovéniában állnak a teljesítéshez, ahol 545 érvényes szignót kellene begyűjteni egy hét alatt, hogy elérjék a hatezres limitet. Viszonylag közel áll a teljesítéshez Lettország is – 2840 szignó hiányzik ahhoz, hogy meglegyen az itt is szükséges hatezer. Ausztriában csak a szükséges aláírások 19 százalékát, 2575 aláírást sikerült összegyűjteni, pedig az ott élő és állampolgársággal rendelkező magyarok száma minden bizonnyal ennek többszöröse. A magyar–lengyel barátság margóján elmondható, hogy utóbbi országban a szükséges támogatók alig három százaléka gyűlt össze, kicsit több mint ezer aláírás.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke vasárnap délelőtti közleményében azt írta, a győzelem azt jelenti, hogy kinyílt egy kapu számukra egy új európai küzdőtérre. – Ezt a bizalmat megkaptuk, és készen állunk a küzdelem folytatására – fogalmazta meg. Egyúttal megköszönte a spanyolországi sikert a Katalán Nemzetgyűlésnek é több katalán szervezetnek, valamint a Baszk Nemzeti Pártnak. 

– Ebben a pillanatban nekünk, szervezőknek arra kell összpontosítanunk, hogy további aláírásokat gyűjtsünk azokból az országokból, ahol éppen csak elértük a száz százalékot, és ahol a hatósági hitelesítés kockáztatja az alsó küszöb teljesítését – figyelmeztetett Izsák Balázs, aki szerint a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezésük már harmadik sikerén van túl: 2019. március 7-én a Luxemburgi Bíróságon képletesen térdre kényszerítették az Európai Bizottságot, 2020. május 7-én összegyűjtöttük az egymillió aláírást, és a mai napon teljesítették a polgári kezdeményezésekre vonatkozó földrajzi, területi kritériumot is.