Holttestekből távolítottak el szívritmus-szabályozókat, hogy újrahasznosítsák őket

Holttestekből távolítottak el szívritmus-szabályozókat, hogy újrahasznosítsák őket

Kórház. Képünk csak illusztráció (Fotó: Olga Kononenko / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Romániában holttestekből eltávolított szívritmus-szabályozók újrahasznosításával üzérkedő bűnszövetkezetre csaptak le a hatóságok. A legfőbb ügyészség szombaton elrendelte a hálózat irányításával gyanúsított jászvásári orvos őrizetbe vételét.

A vádhatóság szerint a jászvásári Szent Spiridon megyei sürgősségi kórház hivatali visszaéléssel és megvesztegetés elfogadásával gyanúsított kardiológusa 2017-től 2022 augusztusáig 238, holttestekből eltávolított, valamint ismeretlen eredetű szívritmus-szabályozót és kardioverter defibrillátort ültetett be pácienseinek, veszélyeztetve ezáltal egészségüket és életüket. Az implantátumok újrahasznosítását az eszközök használati utasítása és a hatályos jogszabályok is tiltják.

Az ügyészek szerint a jászvásári kardiológusnak egy általa megszervezett, egészségügyi alkalmazottakból álló hálózat bocsátotta rendelkezésére az „újrahasznosítható pacemakereket”, amelyeket a hozzátartozók engedélye nélkül távolítottak el elhunyt páciensek testéből. Az eszközök nem kerültek be a kórház nyilvántartásába, így nincs írásos nyoma annak, hogy sterilizálták volna őket.

A nyomozók szerint több esetben olyan pácienseknek ültették be az újrahasznosított pacemakereket, akiknek nem volt szükségük rá, de a kardiológus fiktív diagnózist felállítva, vagy rosszullétet okozó gyógyszereket felírva számukra elhitette velük, hogy a műtét elkerülhetetlen. – Másik öt, bűnrészességgel gyanúsított orvost 60 napra hatósági felügyelet alá helyeztek, eltiltva őket az orvosi hivatás gyakorlásától. Az állami egészségügyi intézményekben hivatali kötelességüket teljesítő orvosok különböző pénzösszegeket kaptak megvesztegetésként a páciensektől – közölte a legfőbb ügyészség.

Az ügyben 24 házkutatás végeztek pénteken Brassó, Iasi és Neamt megyei helyszíneken. A Mediafax hírügynökség szerint ezek során 25 szívritmus-szabályozót, 36 értékes festményt és 150 ezer eurónyi (57 millió forint) készpénzt foglaltak le. Négy páciens ellen megvesztegetés miatt indult büntető eljárás.

(MTI)

Címkék: korrupció, Románia