Vádat emeltek a halálos balesetet okozó KESMA-s főszerkesztő ellen

Vádat emeltek a halálos balesetet okozó KESMA-s főszerkesztő ellen

Bal oldalról az első az érintett főszerkesztő, Kristály Lehel a „közírók és publicisták” fórumán Tusnádfürdőn (Fotó: a Tusványos hivatalos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csak Pesty László lölőzése és Bayer Zsolt trágárkodása volt említésre méltó a tusnádfürdői táborban múlt pénteken megrendezett „közírók és publicisták” kerekasztalán. A Kell és lehet címen megrendezett eseményen ugyanis részt vett Kristály Lehel is, aki a KESMA tulajdonban lévő Bihari napló főszerkesztője. Az erőseket mondó mezőnyben nem volt egyszerű túllicitálni a két budapesti véleményvezért, de Kristálynak sikerült: a 444.hu videója szerint azt mondta, hogy „miért ne szimpatizálna a magyar ember azzal a Putyinnal, aki az egyik tankhadosztályát Transylvániáról nevezte el?”

A pénteki esemény után egészen más problémákkal kell szembenéznie a főszerkesztőnek: hétfőn a nagyváradi ügyészség vádat emelt ellene gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

Itt ugorjunk vissza az időben két évet: 2021. július 25-én rendkívül súlyos, két halálos áldozattal járó közlekedési baleset történt a Nagyvárad melletti Bihar település közelében. A rendőrség közlése szerint egy 45 éves férfi Mazda személygépkocsijával Nagyvárad irányába haladt, amikor szabálytalan előzésbe kezdett és frontálisan ütközött egy szemből szabályosan érkező Mercedes típusú gépjárművel. Ennek 38 éves sofőrje és a mögötte ülő 6 éves kisfia a helyszínen életét vesztette, a sofőr mellett utazó 34 éves feleségét és további két velük utazó kiskorút, egy 15 és egy 17 éves fiatalt súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. Megsérült a szabálytalanul előző sofőr és a vele utazó 15 éves fia is, őket szintén a megyei kórház sürgősségi osztályára szállították. A halálos balesetet okozó sofőr a KESMA-s lap főszerkesztője volt.

Itt egy újabb zárójel: a Bihari Napló az egyetlen olyan erdélyi magyar sajtótermék, amely az anyaországi Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) tulajdonában van. Az összes többi, amit egy kormányközeli erdélyi civil szervezet az elmúlt években felvásárolt, nem tartozik közvetlenül a magyar médiaóriás fennhatósága alá – bár információink szerint a bekebelezés folyamata elkezdődött és az erdélyi magyar lapokat is integrálják a propaganda-birodalomba.

Kristály Lehel egyébként hosszú éveken át a Tusványos sajtófőnökeként dolgozott, és információink szerint a baleset is akkor következett be, amikor a fiával együtt tartott haza Sátoraljaújhelyről, ahol két éve júliusban „Tusványos-pótló” rendezvényt tartottak – a koronavírus-járvány miatt ugyanis sem 2020-ban, sem 2021-ben nem lehetett Romániában tömegrendezvényt tartani.

A halálos balesetről annak idején a Bihari Napló honlapja, az Erdon.ro is beszámolt, „elfelejtve” megemlíteni azt, hogy a saját főszerkesztője okozta. Ennél is furcsább volt az akkor még nyomtatásban is létező Krónika napilap: az erdélyi újság főszerkesztője vezércikkben ostorozta a felelőtlen sofőröket. Az „anyósülésre a felelőtlen autósokkal” című dörgedelemben azt írja, a járművezetők többsége fittyet hány saját és mások életére, és valósággal a vesztébe rohan. „Ezek az agresszív alakok csakis a rendőri fellépésből értenek” – írta, de neki sem jutott eszébe megemlíteni, hogy az egyik elkövető a kollégája, aki a Budapestről érkező eligazításokon gyakran éppen mellette foglal helyet.

Az is rendkívül szokatlan, hogy egy ilyen, több halálos áldozattal járó baleset után is megmaradhatott a közéleti funkciójában a főszerkesztő, akit ráadásul idén meghívtak észt osztani a „közírók és publicisták” című beszélgetésre, ahol Putyint dicsérte.

Romániában a súlyos, akár halálos áldozattal is járó közlekedési balesetekben a nyomozati idő átlagosan egy év, ezért idén januárban megkérdeztük a nagyváradi ügyészséget, mikorra várható vádemelés az ügyben. Akkor türelmet kértek, azt írva, hogy törvényszéki orvosszakértők és baleseti szakemberek szakvéleményére várnak.

Most újra küldtünk egy levelet a nagyváradi ügyészségnek, megkérdezve, hogy miért a két évet is meghaladó nyomozás, és történt-e politikai befolyás az ügyben. A nagyváradi ügyészség válasza péntek délben érkezett meg. Ebben elismerték, hogy valóban egy év az átlagos idő a súlyos baleseteknél, de ez elhúzódott: „az ügyész nem tudta felgyorsítani az eljárást, mivel kevés igazságügyi szakértő áll rendelkezésre a szükséges szakvélemény elkészítéséhez”. Politikai vagy egyéb beavatkozás nem történt, és a vádiratot most hétfőn, július 24-én küldték át a bíróságra – írták.