Gumibottal és ököllel – Itt az új Időgép

Gumibottal és ököllel – Itt az új Időgép

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a hónap első hete, akkor Időgép, a Magyar Hang történelmi melléklete! Keresse friss számunkban!

A pangás kora 
Negyven éve, 1984. február 10-én halt meg 16 hónapos uralom után Jurij Andropov, a Szovjetunió párt- és állami vezetője. Utóda, Konsztantyin Csernyenko mindössze 13 hónapot töltött az ország élén. Az évfordulón Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértővel az 1975 és 1985 közötti szovjet „történelemszünetről”, a pangás időszakáról beszélgettünk.

Gumibottal és ököllel
Nyolcvan évvel vagyunk a vészkorszak után, 1944 borzalmai azonban ma is élénken foglalkoztatják a hazai közvéleményt. A Thököly út 80-ban működő tömeggyilkos nyilasokat a háborús és népellenes bűnösök ellen zajló utolsó perben, 1967-ben ítélték el. Mi történt 1944 végén Zuglóban? Cikkünkben erre keressük a feleletet.

A konszolidáció embere
Ötven éve került Mindszenty József helyére Lékai László. Megosztó figura volt, aki, mivel felismerte, hogy a katolikus egyháznak hosszú "egymás mellett élésre" kell berendezkednie vele, engedékenyebb volt a pártállammal szemben.

Egy kép anatómiája: Hév-végállomás a Margit hídnál 1960-ban
Az elmúlt hetekben a főváros és az állami cégek Budapest-bérlet körüli vitája borzolta a kedélyeket. A fővárosiaknak végül nem kell a jövőben többet fizetniük az utazásért, Karácsony Gergely szerint viszont Budapest 4-5 milliárd forintot veszíthet a megállapodással. A helyzet apropóján egy több mint 60 évvel ezelőtti, ma már nem létező HÉV megálló fotóját vesszük jobban szemügyre.

Talált tárgy: Szigorúan ellenőrzött vonalak
Mit mesél egy elsős gimnáziumi bizonyítvány múltról és jelenről?