Orosz befolyás helyett erős Ukrajnát!

Orosz befolyás helyett erős Ukrajnát!

Porosenko ukrán elnök katonai képzőközpontot látogat Csernihiv régióban (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Március 31-én Ukrajnában elnökválasztás lesz. A felmérések szerint háromesélyes a verseny: a legesélyesebbnek a politikai múlttal nem rendelkező színész-celeb Volodimir Zelenszkij tűnik, de befuthat még az egykori miniszterelnök Julija Timosenko, illetve van esélye az újrázásra Petro Porosenkónak is. Akármi is lesz a vége, a magyar külpolitikának lehetősége lesz rendezni a viszonyát észak-keleti szomszédunkkal.

Ukrajna ugyanis geopolitikailag az egyik legfontosabb határos államunk. Aki kicsit is jártas a magyar történelemben, aki kicsit is jártas a jelenkori magyar politikai helyzetben, annak azt hiszem nem kell különösebben ecsetelnem, hogy annak az Oroszországnak, amelyik körülbelül kétszáz éve permanens veszélyt jelent a régiónkra, két magyar forradalmat fojtott vérbe katonai erővel (1849-ben és 1956-ban), és 45 évig tartotta megszállva Magyarországot, annak az Oroszországnak a távol tartása a mindenkori magyar nemzeti politika legfontosabb sarokkövei közt kell szerepeljen. És itt a távol tartás alatt értek politikai távol tartást, katonai távol tartást és fizikai távol tartást is. Mindhárom tényező fennállásához elengedhetetlen egy erős, független Ukrajna!

Ukrán elnök lesz-e a népszerű komédiás? | Magyar Hang

Meggyőző fölénnyel vezeti a népszerűségi listákat Volodimir Zelenszkij. Győzelmi esélyeit illetően azonban az elemzők óvatosságra intenek.

A Fidesznek nincs külpolitikája – nekik az is csupán egy belpolitikai eszköz. Ha pedig a saját érdekük szembemegy a nemzeti érdekkel, akkor semelyik fideszes vezető számára nem kérdés, hogy a fideszes érdek mindig meg kell előzze a nemzeti érdeket. Erre a legékesebb bizonyíték a kárpátaljai magyarok helyzete, illetve az ukrán nyelvtörvény körüli mizéria. Teljesen nyilvánvaló, hogy a kárpátaljai magyarokra kizárólag mint Fidesz-szavazók számít a kormány, emiatt választási csalást is elkövettek tavaly április 8-án, de az anyaföldjükön való megmaradást semmilyen módon nem segíti elő. Sőt, azzal, hogy még a lengyelek és a románok meg tudtak egyezni ukrán kollégáikkal a saját kisebbségük védelme érdekében, addig a magyar kormány szándékosan keresztbe tesz a megegyezésnek, így blokkolva Ukrajna NATO-csatlakozását.

Magyarországnak nem csak az kell legyen a célja Ukrajnával, hogy biztosítsa az ott élő magyar kisebbségek jogait, hanem ennél is fontosabb feladata, hogy Ukrajnát Magyarországgal közös szövetségi rendszerben tudja, azaz minden erejével azt kéne támogatnunk, hogy Ukrajna NATO-, illetve EU-tag lehessen. Ez minden magyar érdeke! Egy NATO-tag Ukrajna az egész régiónk számára egy „biztonsági falat” jelentene Oroszországgal szemben, ami mind politikailag, mind katonailag, mind fizikailag védelmet nyújtana. Egy EU-tag Ukrajna pedig kitolná keletre az Unió határait, illetve gazdaságilag, mind piac, mind energiabiztonság szempontjából jól jönne Magyarországnak.

A gázhercegnő és a csokoládékirály helyett a komikusban reménykednek a magyarok | Magyar Hang

A hőn áhított vérfrissítés Volodimir Zelenszkij személyében érkezhetne meg Ukrajnában.

Magyarország Ukrajna-politikája egyvalakinek jön jól: Putyinnak. Az orosz elnök legalapvetőbb külpolitikai célja ugyanis ugyanaz, ami már a cároknak, majd a Szovjetuniónak volt: a „Nyugatot”, a nyugati eszméket politikailag, katonailag és fizikailag is minél távolabb tartani Oroszország határaitól.

Ne becsüljük alá Putyint! Ő és a jelenlegi orosz vezetés tanult a történelemből. Tudják, hogy a Szovjetunió összeomlásának egyik legfontosabb oka az volt, hogy a fent említett célok miatt katonailag folyamatos megszállás alatt kellett tartaniuk Kelet-Közép-Európát. Egy ilyen hadsereg fenntartása pedig olyan költséget emésztett fel, amely megakadályozott minden más belpolitikai reformot. Tehát a jelenlegi orosz vezetés katonai megoldáshoz csak végső esetben fordul – de fordul, ahogy azt a Krím annektálásánál, vagy ahogy Kelet-Ukrajnában látjuk.

Putyinnak sokkal inkább kedvére van a sok kis gyenge nemzetállam a régiónkban. A sok kis saját szemétdombján uralkodó kakas között ugyanis kedvére portyázhat az orosz medve. Orbán Viktor pedig olyan kakasnak tűnik, aki önként is besétál az orosz medve szájába – közben pedig hangosan kukorékol, hogy ő mennyire okos és erős.

Ukrajna és a NATO: jól jön az oroszoknak a magyar vétó | Magyar Hang

Ukrajna kérésére hétfőn összehívták a NATO–Ukrajna nagyköveti szintű tanácskozását.

Tehát Magyarország alapvető nemzeti érdeke egy erős és összetartó Európai Unió mellett egy erős és velünk tartó Ukrajna. Az új ukrán államfő megválasztása után pedig a magyar politika kutya kötelessége az lenne, hogy ennek az erős és velünk tartó Ukrajnának a megszületését elősegítse.

És adnék még egy kéretlen tanácsot a fideszes (kül)politikai agytrösztöknek: az Ukrajnával való viszonyunk rendezése jelentősen elősegítené a hőn áhított Trump-Orbán találkozó létrejöttét is. Ugyanis a „Nyugathoz” – amihez mi magyarok Szent István óta tartozni szeretnénk – való tartozás most azon múlik, hogy Ukrajnát vagy Oroszországot választjuk. A magyarok pedig egy erős velünk tartó Ukrajnát szeretnének, és egy távoli, a magyar politikát nem kézivezérlő Oroszországot.

Ukrajna az Európai Unióba és a NATO-ba tart – erről is szól az idei elnökválasztás. A mi feladatunk pedig az, hogy segítséget nyújtsunk nekik – mind a magyar, mind az európai testvéreinknek.

A szerző a Momentum Mozgalom elnökségi tagja

A Publicisztika rovatban megjelent írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.