A kivonulás gyenge igen, nem vétó

A kivonulás gyenge igen, nem vétó

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szinte egyedüliként nem tapsolta meg Volodimir Zelenszkij ukrán miniszterelnököt Brüsszelben, 2023. február 9-én. (Fotó: AFP/Maurizio Orlando / Hans Lucas)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Saját magából, a mamelukjai által uralt parlamentből és sok felhergelt szavazójából csinált bohócot Orbán Viktor, amikor minden előzetes fogadkozás, nyilatkozat ellenére hozzájárult ahhoz, hogy az Európai Unió megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. A hátraarcot egy szokatlan eljárás keretében mutatta be. Amikor a kérdésben szavazásra került sor, állítólag a német kancellár felvetésére kivonult az ülésteremből, így nem akadályozta meg az Európai Tanács közös döntését.

A miniszterelnök arra hivatkozott, hogy a másik 26 uniós tagállam vezetője egyetértett a tárgyalások megkezdésével, hiába győzködte őket nyolc órán keresztül az ellenkezőjéről. A vétót ugyanakkor éppen az ilyen esetekre találták ki, nem világos, hogy Orbán miért nem élt vele, ha ennyire elhibázottnak tartja a döntést. Talán azért, mert kudarcként élte meg, hogy senkit sem tudott maga mellé állítani, és megpróbált arcvesztés nélkül kifarolni a saját maga állította kelepcéből? Egyszer talán kiderül.

Ezzel együtt hiba volna azt gondolnunk, hogy olyan vereséget szenvedett, aminek hatása van az itthoni pozíciójára. Egyrészt gőzerővel magyarázzák a híveknek az előzetes hangulatkeltéssel szembemenő döntést, másrészt továbbra is megvan a lehetőség, hogy botot dugjon a küllők közé. Most nem vétózott, de Ukrajna csatlakozási folyamata hosszú és rögös útnak ígérkezik. A támadás alatt álló ország újabb pénzügyi megsegítését az ülésterembe visszatérve blokkolta is, itt viszont van lehetőség más megoldásra, a témára hamarosan visszatérnek az állam- és kormányfők.

A csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló döntés elsősorban szimbolikus jelentőségű, ahogy az is, hogy ebben az ügyben látszatra sikerült fenntartani az unió egységét. A látszat Orbán Viktornak is fontos, a kihagyott vétólehetőség után ezért folytatta ott a keménykedő, Brüsszelt szapuló retorikát, ahol előtte abbahagyta.

A szimbólumokon túl: tízmilliárd euró eddig zárolt uniós támogatást bezsákolt, bár ennek közvetlenül nincs köze az Ukrajnáról szóló vitához. A zárolt pénz kétharmadához még mindig nem fér hozzá a kormánya. Annak pedig, hogy huszonhat tagállam állt szemben vele, és ő inkább kivonult a közös döntés pillanatában, elég erőteljes üzenete van.

Kívül tágasabb.

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!