A koronavírus és az öngerjesztő pánik

A koronavírus és az öngerjesztő pánik

Fertőtlenítőszert szórnak önkéntesek a kínai Santung tartománybeli Csingtaóban 2020. január 28-án (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Majd ha az emberek kifosztják az utolsó szupermarketet, rendőrt hívnak tényleg minden kínaira és olaszra, és két hétre elbarikádozzák magukat otthonukban, rájönnek, hogy a pénzt nem lehet megenni pánikroham nem gyógyítja az influenzát. Vagy akkor sem.

Mindenesetre a koronavírusról szóló cikkekből egy évtizedre előre betároztunk, és már az utolsó zsákfaluban is tisztában lehetnek a vuhani egészségügyi állapotokkal, a milánói földi pokollal és azzal, milyen forrón kell inni a teát, hogy ne legyünk lázasak. Közben kiderült Bécsben tartózkodó honfitársunkról, hogy mégsem koronavírusos, de a napi rendkívüli sajtótájékoztatók már arról szólnak, hogy a vírus bejövetele valószínűleg elkerülhetetlen.

És nyilván az, hallva az újabb és újabb fertőzésekről, míg a jellemzően idősebb, más súlyos megbetegedéssel is küzdők tragikus haláláról olvasni minden esetben letaglózó. Csakhogy azt is érdemes látni, hogy a világszerte kialakuló pánik öngerjesztő folyamat. Minél inkább belelovaljuk magunkat az Olaszországból érkező apokaliptikus hangulatú képek nézegetésébe, annál inkább nehezítjük meg a saját mindennapjainkat.

Elkezdték felvásárolni a magyarok a tartós élelmiszereket | Magyar Hang

Persze, jelenleg nem kis felelőtlenség a fertőzöttebb régiókból ki-be utazgatni, majd nem törődni azzal, hogy esetleg rosszabbul érezzük magunkat, és öntudatlanul is tovább adjuk a vírust. Na de a most zajló őrület már egy teljesen másik szint.

Igaz, legalább csattanós választ adott azoknak, akik azt hitték, az átlagember tényleg csak akkor fog rettegni az idegentől, ha annak az átlagosnál barnább a bőre. Sokatmondó volt, ahogy hirtelenjében a kínaiak ellen fordult a közhangulat, köztük olyanokkal szemben, akik Kínában esetleg soha nem is jártak. Majd egyik pillanatról a másikra már az olaszok lettek a célkeresztben, illetve azok, akik Olaszország bármely területén jártak az elmúlt hónapban.

Tudjuk jól, hogy jobb félni, mint megijedni, de talán ezúttal érdemes kicsit lehiggadni, és nem bolondot csinálni magunkból. Hogy ne két hét múlva kelljen megállapítanunk: a világvége érdeklődés hiányában ezúttal is elmaradt.