Digitatúra

Digitatúra

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Milyen digitális állampolgárság? Nem értem a kérdését. Ja, a telefonra gondol, amit a polgármester úrtól kaptunk? Melyiktől is van? Ugye, nem a Sorostól? Ja, magyaregy! Az okostelefonnal elégedett vagyok. A kisunokám ugyan azt mondta, ezzel nem lehet független portákat vagy miket böngészni meg külföldit. Hát külföldiül, ugye, nem beszélek, meg azt sem tudom, mi az a böngészés. A maguk híreit kiírja nekem, az bőven elég. Nem kell nekem olyan amerikai vacak, jó ez a kínai, mit érdekel engem, hogy aszongya a gyerek, lehallgatnak, bezzeg az övének a ritmusát vagy mit nem tudják. Nem kell nekem zene. Különben is: ki hallgat, mit hallgat? Hát már az asszonnyal sem beszélek egy évtizede!

Úgy mondják, lehet ezzel is vásárolni még itt a kisboltban is, és nagyon támogattam azt a konzultációt, hogy a pálinkáért meg a kőbányaiért ne kapjunk büntetőpontot. Még szép, hát miért járna azért büntetés, hogy meg-megiszunk egy-egy pohárkával? Hungarikum vagy mit írtak a digitális konzultációban, vagy mi a neve, még jó, hogy igennel szavaztam. Bár én akkor is inkább készpénzt használok, ha mindig ki is kell szedni a telefonból a nyugdíjat az otépébe, fel is számolnak érte. Aszongya a gyerek, hogy a sógoroknál nem fogadja el a pénztárgép, hát nem baj, nem vágyakozom én oda a szurtosok közé, a szlovákoknál meg a szerbeknél működik, a Gazsi szomszédék voltak is, kipróbálták. Azt mondja, zölddel vannak jelölve azok a szállodák a telefon menüjében – azt hittem, az csak a restiben van –, amiket erről a kütyüről is le lehet foglalni, mert hogy a hazai tőkét támogatjuk vele. Biztos így van, nagyon helyesen, mondjuk én nem megyek sehova, nem futja a nyugdíjból.

Ezért nem is értem, hogy ilyenekkel fáraszt az unokám, hogy követik a mozgásom, hát mit követnek, jó, ha az ágyból ki tudok kelni, aztán meg kit érdekel, hogy a boltba meg a temetőbe megyek? Hát nézzenek. Nem is baj, van valami gomb rajta, amivel a doktor urat lehet hívni, ha rosszul leszek, igaz, azt mondta a polgármester úr, csak személyesen lehet az esztékába bejelentkezni, meg most nincs is orvos. Mindegy. Viszont a polgármester úr szerint akinek ilyen van, nem is kell elmenni szavazni, sorban állni meg minden, mert ezzel is lehet, és a könnyebbség kedvéért már be is jelölik a jó megoldást, csak az igenre kell rábökni, mint az adóbevallásnál. Hát nem sokkal egyszerűbb így az élet?