Készül egyáltalán bárki az önkormányzati választásokra?

Készül egyáltalán bárki az önkormányzati választásokra?

Szavazóurnák a IX. kerületben 2022. április 3-án. (Fotó: Végh László)

Fotó: Végh László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt mondják, permanens kampányban élünk, és most már nem is csak választások előtt futhatunk politikusok vérre menő vetélkedésébe. Bizonyára így van, ha ez alatt a mindenféle kordonos meg ötvenhatos akciókat, Facebook-posztokat, leegyszerűsítő szlogeneket értjük. Csakhogy a kampány hétköznapi értelemben mégis csak azt jelentené, hogy a politikusok megpróbálják a választók bizalmát elnyerni. Leginkább: a szavazatukat. Mit látunk ehhez képest most, bő hét hónappal az önkormányzati választások előtt? Egyelőre maximum csak a pártos tapogatózást. Majd eldöntik, még gondolkoznak, nem tudják, nem döntöttek még. Az EP-választásról kicsivel több szó esik, miközben valljuk be, annak azért mégis visszafogottabb a jelentősége, mint egy önkormányzatinak. Mintha másképp gondolnák ezt a pártok, amelyek lázasan készülnek arra, hogy kiderüljön, melyikük érheti el az öt százalékot, melyikük nem.

Az elmúlt időszakban talán ha a főváros kapcsán szó esett a potenciális indulókról. De Budapest esetében is leginkább csak az elbizakodottsággal találkoztam. Azzal a feltételezéssel, hogy bármit is csináljanak, itt nyerni fognak. De a Fidesz is mintha előre lemondana a fővárosról, amit mutat az is, hogy még mindig nem tudni, ki lesz a főpolgármester-jelöltjük.

Országosan mindenesetre jó eséllyel a Fidesz tarolhat megint. A kormánypártokat így semmi nem sürgeti, hogy mindenféle helyi jelöltjük nagyívű kampányba kezdjen. Érdekes, hogy ilyesmivel szinte kizárólag Győrben találkozhatunk, miközben a várost nemigen soroltuk a billegő települések közé. Mégis felpörgött a közélet Borkai Zsolt bejelentkezésével, illetve intenzív kampányba kezdett az ellenzéki civil jelölt, Pintér Bence is. Jellemző, hogy a pártok jó része még mindig nem tudja eldönteni, beálljon-e mögé, miközben helyben ismert saját jelöltjeik eddig nem sok eredménnyel dicsekedhettek.

De mi lesz a többi várossal, kistelepüléssel? Mintha az ellenzék már rajthoz sem igen akarna állni. Ritka pillanatokban elhangzik a beismerés: sokféle konstellációt kipróbáltak, azt viszont még nem, hogy teljes erejüket, minden tudásukat beleadva, kemény kampányban feszüljenek neki a Fidesznek. Pedig egyes városokban képesek voltak erre az elmúlt 13 évben. Születtek is meglepő eredmények. Jelen pillanatban erre kevésbé számítok, és nem azért, mert az elmúlt egy-két évben a Fidesz olyan nagyon rendkívüli dolgokat tett volna. Csak aztán ne a választás után jussanak arra megint a pártok: ők persze mindent megtettek, de hát hiába, a Fideszt lehetetlen legyőzni.