Mészáros

Mészáros

Vlagyimir Putyin  (Fotó: Reuters/Alexei Nikolsky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

 

Nemcsak Dévényi kollégának, nekem is vannak kormánypárti ismerőseim, a Facebookon és máshol is. Van, akivel tudok, van, akivel kevésbé értelmesen beszélni a közélet dolgairól. Akárhogy is, azt gondolom róluk, hogy éppúgy ennek a nemzetnek a részei, mint én. Pont. Nem hiszem azt sem, mint a regnáló miniszterelnök, aki szerint a másként gondolkodók úgy tartoznak a nemzethez, mint a Himnuszhoz a balsors.

Így hát van alkalmam arra, hogy képet kapjak fideszes honfitársaim gondolkodásáról. Most éppen azt tapasztaltam többüknél, hogy lelkes egyetértéssel fogadják, osztják meg azt a hírt, miszerint Emmanuel Macron francia elnök elhatárolódott amerikai kollégájától, Joe Bidentől, aki lengyelországi látogatásán mészárosnak nevezte Putyint. (Biden azon megjegyzését, hogy Amerika célja az orosz elnök leváltása, lényegében a saját külügyminisztere tette helyre.)

Macron óvatossága érthető; ő választotta küldetésének, hogy Putyinnal rendszeresen beszélve megpróbálja elérni a háború mielőbbi lezárását. Mindnyájunk érdeke, hogy ez a békemisszió sikeres legyen. A diplomácia vérzivatarban is diplomácia, nehéz lenne úgy egyeztetnie a francia elnöknek, hogy mészárosnak nevezi a vonal másik végén lévő tárgyalópartnerét.

Másnak azonban nincs méltányolható oka arra, hogy a dolgokat ne nevezze a nevükön. Egy politikai vezető, aki háborút indít egy szomszédos ország ellen, szétlöveti a városait, gyilkolja a katonáit és a polgárait, mégis milyen jelzővel illethető? Aki támadást indít, végső soron felelős minden, a döntése nyomán elvesztett emberéletért, sérülésért, szenvedésért. A konfliktus remélhetőleg nem eszkalálódik hasonló módon, ettől függetlenül Putyin vétke Hitleréhez mérhető. Miféle érzékenység az, ami a háborús agresszor mimóza lelkére van tekintettel? A kormánypártiak itthon miért csak a hazai ellenfeleikre, no meg a megtámadott ukránok elnökére tartogatják az erős jelzőket, miközben megkímélik ettől a szomszédunkban zajló vérontás, az egész világ békéjére fenyegetést jelentő háború felelősét? Az illiberális kurzus által állítólag elvetett politikai korrektség miféle kifacsart megnyilvánulása ez?

Úgy látszik, a nemzetközi jogrend felrúgása, a háború eszközéhez való folyamodás annak minden brutális következményével együtt nem számít főbenjáró bűnnek az orbáni világban. Ha az lenne, tudnánk róla. Hiszen ismerjük, milyen az, amikor a Fidesz valamit vagy valakit ellenségként kezel.