Minek van valójában következménye?

Minek van valójában következménye?

Rogán Antal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kormánypárti körökben szeretik hangoztatni Novák Katalin és Varga Judit lemondása (lemondatása) kapcsán: náluk legalább van következményük a dolgoknak. Hibáztak, de korrigáltak, amire szerintük a baloldal már jóval kevésbé képes. A Gyurcsány Ferenccel súlyosbított ellenzéket illetően persze sok kétségünk nekünk sem lehet. A baloldal évtizedes kudarcának egyik fő oka, hogy képtelen szembenézni a 2010 előtt történtekkel, és levonni a megfelelő konzekvenciákat. Időről időre voltak erre vonatkozóan próbálkozások, de kudarcba fulladtak.

A kormánypártok viszont úgy érik el újabb és újabb sikereiket, hogy esszenciálisan náluk sem jobb a helyzet. Az egyetlen különbség, hogy a Fidesz nem bizonyul a maga ellenségének, és amint valaki veszélyezteti a sikert, azonnal megszabadul tőle. De pont ebben mutatkozik meg az is, hogy a Fidesznél sem valójában az elkövetett hibáknak vagy bűnöknek, sokkal inkább a (potenciális) szavazatvesztésnek vannak következményei.

Farkas Flórián, Rogán Antal és Kósa Lajos azért élhettek mindent túl, mert a politikai kommunikáció az ő oldalukon állt. A letelepedési kötvények bizniszét, ahogy a csengeri örökösnővel való machinálás sztoriját is nehéz volt eladni szélesebb tömegeknek. A pedofil elkövető bűntársának adott kegyelmet jóval könnyebb. Miért van az, hogy Szájer Józseftől az első pillanatban megszabadultak, még akkor, amikor ki sem tört a botrány? És miért, hogy Kósa vagy Rogán pozíciói a sokadik ügyük után sem rendülnek meg? Azért, mert Szájer sztoriját könnyű elmesélni, Kósáét viszont jóval nehezebb. Sokszor még az ezzel foglalkozó újságírók sem teljesen értették, hogy is volt az egész a közjegyzővel meg az ajándékozással.

Ráadásul a tömegek ingerküszöbét a korrupciós ügyek nem is feltétlenül érik el. Sokan csak legyintenek azokra. De ettől még nem lesz elfogadhatóbb az, ha a közöst próbálják megrövidíteni, illetve maguknak igyekeznek tisztességtelen módon minél többet összelapátolni. Nem lesz egy bűn kisebb bűn csak azért, mert nem lehet egyetlen közérthető tőmondatban összefoglalni, mi történt valójában.

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!