Sulyok, avagy a név kötelez

Sulyok, avagy a név kötelez

Elnökök egymás között: a plágiumbotrányba belebukó Schmitt Pál és utódja, Áder János korábbi magyar államfől és kegyelmi ügybe belebukó Novák Katalin utódjául a kormánypártok által jelölt Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke 2024. február 26-án az Országgyűlésben (Fotó: Beliczay László/Magyra Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor először hallottam róla, nem akartam elhinni a hírt, de a Népszava írása alapján és annak hiteles cáfolata híján úgy fest, hogy Sulyok Tamás nem rokona Sulyok Dezső kisgazda politikusnak. Ami csak azért probléma, mert az újdonsült köztársasági elnök korábban ennek az ellenkezőjét állította.

Úgy tudtuk eddig, hogy Sulyok Tamás nagyapjának a testvére volt a múlt századi magyar politika tiszteletre méltó alakja. Ám, mint kiderült, ezt igazolandó nem lelhető fel semmilyen bizonyíték, családfakutató és történész pedig rövid utánjárás nyomán lényegében kizárta a névrokonságon túlmutató kapcsolatot. Több mint kínos mindez azok után, hogy minden jel szerint az államfő kozmetikázta az édesapja múltját, úgymond, a családi legendárium alapján.

Ilyenkor adná magát a mondjon le!-felkiáltással előadott felháborodás. Ugyan, minek? Sulyok Tamás valójában ezzel együtt a tökéletes választás az elnöki posztra Orbán Viktor számára. A súlyát mérette meg, a komolyan vehetőségét árazta be ezzel az indítással az önálló elnöki karaktert építgető Novák Katalin utódja, aki eddig az Alkotmánybíróság elnökeként csendben egyengette az utat a kormányzati hatalom törekvéseinek. Semmi kilengés, semmi ellentartás.

De e kis cikk zárása legyen inkább pozitív, jövőbe mutató, reménykeltő! Ahogy Reichert János kollégám még a Népszava cikkének megjelenése előtt felidézte a Magyar Hang friss számában, néhány éve Sulyok Tamás egy emlékkonferencián méltatta bátor (nem) rokonát. Akit kisgazda vezetőként a nyilasok, majd a kommunisták is igyekeztek eltakarítani az útjukból (utóbbiak akadályozták meg, hogy 1946-ban miniszterelnök legyen). S aki itthon, majd a kényszerű emigrációban soha nem tagadta meg az elveit.

A rokonait nem tudja megválogatni az ember, csak a példaképeit. Ha innen nézzük, Sulyok Tamás jól választott. A haza üdvét szolgálná, ha új tisztségében valóban Sulyok Dezső utódjává válna.

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!